Magyarország

2010.09.06. 16:30

Csődött mondott a felderítés, sokkot kapott a helyszíni parancsnok

<p>Csődöt mondott a bűnügyi felderítés, a helyszíni parancsnok sokkot kapott, feladatának átvételére nem volt alkalmas rendőr - emelte ki a legfontosabb problémákat a tévészékház 2006-os ostroma után elkészült rendőri jelentésekben közreműködő Magyar István alezredes, egyetemi adjunktus.</p>

Az Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottság 2002 és 2010-közötti politikai szabadságjogokkal összefüggő visszaéléseket vizsgáló albizottsága hétfőn hallgatta meg a hivatásos katonát.

Magyar István a 2006-os események után íródott Papp- és Ignácz-féle jelentések készítésében vett részt. Ő vizsgálta az intézkedő parancsnokok munkáját, és amint fogalmazott: a "paranormális eseményeket". Elmondta, hogy az intézkedések előkészítésének része lett volna a felderítés, hogy kiderüljön, melyik helyszínen kik vannak, mit csinálnak ott, és mi várható. Ezt azonban nem megfelelően végezték, tudomása szerint volt olyan civil ruhás rendőr, aki részt vett benne, de lelepleződött. Mint fogalmazott: a felderítés csődöt mondott. Korábban Gergényi Péter, akkor budapesti rendőrfőkapitány tagadta, hogy végeztek volna felderítést az egyes helyszíneken.

Magyar István szerint a műveleti terveket sem dolgozták ki megfelelően, hanem sablonok alapján jártak el a rendőrök. A parancsnokok szakmai jártassága és hozzáállása sem volt megfelelő. Nem volt irányító törzs, a rendőrfőkapitány egyedül irányított, helytelenül - mondta Magyar István. Az adjunktus kiemelte a tárgyalás hiányát a tévészékháznál a petíció átnyújtása előtt, illetve, hogy a rendőrök nem követték a Kossuth térről a székházhoz vonuló embereket.

A legfontosabb hibának nevezte, hogy miután a székháznál történteket látva a Gergényi Péter főkapitány által odarendelt parancsnok sokkot kapott, nem volt alkalmas rangidős tiszt, aki átvette volna a helyét. A helyzetet végül Majoros Zoltán, a REBISZ ezredese oldotta meg. Ennek részleteiről Majorost szintén hétfőn hallgatta meg az albizottság. A beszámolójából kiderült, hogy a székház védelmére kirendelt rendőrök széthagyták a fegyvereiket, csak a véletlenen múlt, hogy nem találták meg őket a tüntetők. Végül Majoros körülbelül 50 rendőrével ment be a tömegbe, beszélt a tüntetőket vezető Toroczkai Lászlóval és oldotta meg a helyzetet, aminek következtében hajnalban hazamentek az emberek a térről.

Magyar István kiemelte, hogy a hétfőn meghallgatott egykori rebiszes vezető, Majoros Zoltán a legjobban képzett rendőr volt a helyszínen, aki tudta, mit és hogyan kell tennie, és gyakorlatilag meg is oldotta a problémát, noha a normális munkához sok feltétel hiányzott.

Magyar István a meghallgatáson az alkalmatlan rendőri vezetők kapcsán úgy fogalmazott: a székház védelmére 2-300 felszerelt rendőrt lehetett volna vezényelni, de helyette az egyes vezetők kis csapataikat irányítgatták és "nyalogatták a sebeiket". A kisebb egységek egyszerre kértek rádión segítséget, ettől a kommunikáció is összeomlott. Az ügyeletes tiszti szolgálatban ráadásul mindössze egyetlen kolléganő ült, aki azonban nem tudott intézkedni. Mint fogalmazott, az egyik legnagyobb megdöbbenés akkor érte, mikor rájöttek, hogy Gergényi Péter főkapitánynak még a kiemelt épületekről - mint a tévészékház és a parlament - sincs sem külső, sem belső térképe, a vezetők még a környező utcákat sem ismerték.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!