Magyarország

2010.05.31. 11:20

Vörös riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat!

<p>A következő napokban jelentős mennyiségű esőre, viharos szélre, már-már őszies időjárásra számíthatunk.</p>

Viharok jöhetnek - Figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Piros figyelmeztetést adott ki hétfőn éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az észak- és közép-magyarországi, és a dél- és közép-dunántúli régiókra. Ez azt jelenti, hogy az említett területeken viharok várhatóak és sok eső eshet, 12 óra alatt akár 50 milliméternél is több.

A Nyugat-Dunántúlra és a Dél-Alföldre szintén hétfőn éjfélig narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Itt zivatarokra és szintén sok esőre kell számítani.

- Független Hírügynökség -

Északnyugat felől egy ciklon húzódik a Kárpát-medence felé, melynek hatására ismét sokfelé számíthatunk komolyabb mennyiségű csapadékra. Jó hír a nyaralást tervezőknek, hogy a hét második felétől erőteljes melegedés kezdődhet, azonban záporok, zivatarok továbbra is gyakran fordulhatnak elő.

Hétfőn borult lesz az ég és délnyugat felől egyre többfelé kezd esni az eső. Az Országos Meteorológiai Szolgálat néhány perccel ezelőtt kiadta a Dunántúl nagy részére és az északi országrészre a legmagasabb, vörös riasztást. A legfrissebb előrejelzések szerint is igen nagy mennyiségű, többfelé 12 óra alatt 50 mm-t meghaladó eső eshet. Fokozódhat az árvíz-és belvízhelyzet, a kisebb patakokon is erős vízhozam-emelkedés várható! Készüljünk fel a rendkívüli időjárási helyzetre és kövessük a hatóságok utasításait! Jelentős lehűlés várható tehát, délután mindössze 13 és 18 fok között alakulhat a hőmérséklet. A déli óráktól sokfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá (60-90km/h) fokozódik az északnyugati szél, akár 8-10 fokkal is lehűlhet hirtelen a levegő.

Kedden és szerdán sok-sok felhő lesz felettünk, túlnyomóan borult lesz az ég és sokfelé számíthatunk ismétlődő esőre. Főleg a középső és a dunántúli tájakon várható jelentős mennyiségű csapadék. Igen hűvös idő valószínű: délutánonként 12 és 18 fok közötti értékeket mérhetünk általában, de a tartósan esős területeken mindössze 10 fok közelében marad a maximum. Az északnyugati szél viharos lesz, ez tovább ront majd a hőérzetünkön.

Csütörtökön marad a borongós időjárás, igaz északkeleten már előbújhat a nap. További esőre, záporokra van kilátás. Lassan mérséklődik a szél.

Pénteken egyre nagyobb területen süthet ki a nap és erősödik a nappali felmelegedés is. A folytatás további melegedést, már igazi nyári napokat ígér, záporokra, zivatarokra azonban továbbra is számítani kell...

mikes

Forrás: www.koponyeg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!