Magyarország

2010.05.13. 17:00

Május végére alakulhat meg az új kormány

<p>A Fidesz tervei szerint május végére el lehet elfogadni az új kormány megalakulásához szükséges törvényeket, melyeket már pénteken beterjeszt Navracsics Tibor a parlament elé.</p>

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János hangsúlyozta: a kormány megalakulásának törvényi feltételeit tartalmazó csomag mellett a Fidesz frakciója az elsők között benyújtja a kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzatokról szóló törvényeket is, amelyek tárgyalását a jövő héten meg is kezdhetik a pénteken megalakuló bizottságok.

A kormánypártok tervei szerint a jövő héten hétfőn, kedden és csütörtökön ülésezne az Országgyűlés, majd ezt követően Pünkösd után május 25-től keddtől péntekig folyamatos ülés lenne, amelynek végére a parlament minden kormányalakításhoz szükséges jogszabályt meg is szavazhat.

Lázár János kérdésre válaszolva elmondta: döntés született arról is, hogy a nemzetbiztonsági területet szétbontják a minisztériumok között. Az Információs Hivatal a Külügyminisztérium alá, a Nemzetbiztonsági Hivatal a Belügminisztérium alá, a Katonai Biztonsági Szolgálat pedig a Honvédelmi Minisztérium alá tartozik majd az új kormányzati struktúrában.

A Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy Sólyom László köztársasági elnöknek kell majd reagálnia a pénteki alakuló ülésen Vona Gábor Jobbik-elnök esetleges jogszabályellenes viseletére. Lázár János ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarországnak jelenleg is van kormánya és igazságügyi minisztere, így ha Vona valóban a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelenik meg az alakuló ülésen, akkor azzal az érintett miniszternek is foglalkoznia kell.

Arra a kérdére, hogy a Fidesz valóban támogatja-e a Jobbik kezdeményezését egy Trianon-emléknap megtartásáról, Lázár János annyit válaszolt, hogy a kormánypárti képviselőkben valóban felmerült az igény az emlékezésre, ezért megvizsgálják ennek lehetőségeit.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!