BOON Sziréna

2016.09.06. 11:36

Agyonverték a kiskutyát Deteken, de csak segíteni akartak rajta…

Encs, Detek - A fiúk nem tagadják tettüket, de lényegében nem tartják bűnösnek magukat.

Encs, Detek - A fiúk nem tagadják tettüket, de lényegében nem tartják bűnösnek magukat.

Zsúfolásig megtelt hétfő reggel az Encsi Járásbíróság tárgyalóterme. Ez nem ment csodaszámba, egyrészt, mert nem túl nagy teremről van szó, másrészt a „deteki állatkínzás” néven híressé vált eset büntetőpere kezdődött el dr. Szunyog Tibor tanácsa előtt.

Egyértelmű, hogy nem segíteni akartak az állaton. dr. Petró Csaba

Mint ismert, egy 17 éves és egy 19 éves férfi tavaly nyáron brutális módon vert agyon egy kistestű kutyát, amit " target="_blank">videóra is rögzítettek és feltöltöttek az internetre.

A másik videóra vette

A dr. Petró Csaba ügyész által ismertetett vád szerint tavaly július közepén a 20 éves H. P. és a 18 éves K. I. – mindketten detekiek – kerékpárral haladtak Beretből Detek irányába. Az út menti árokban fedezték fel a kistestű kutyát, amely mozgásában erősen korlátozott volt, de nem volt életveszélyes állapotban. Elhatározták, hogy agyonverik a védtelen állatot, ezért a közeli nádasba vitték. Az ügyész szerint egyértelmű volt, hogy nem segíteni akarnak az állaton, hanem el akarják pusztítani.

A patakparton a fiatalabb vádlott felvett egy 120 centi hosszú, 4 centiméter átmérőjű szerszámnyelet, majd társának átadta mobiltelefonját, hogy rögzítse, amint agyonveri az állatot. Az ütésre rákészülve a botot két kézre fogva, a kamerának pózolva kétszer ütötte meg nagy erővel a földön fekvő kutyát.

Az első ütést követően az állatnak súlyos koponyasérülése keletkezett, de végtagjai összerendezett mozgást mutattak, menekülésre tett kísérletet. A második ütés sem volt azonnal halálos, de az állat ekkor már nem tudott volna mozogni. Elpusztulásáig tudata és fájdalomérzete megmaradt. Szükségtelen fájdalom és szenvedés mellett pusztult el. A fiúk sorsára hagyták az állatot.

A bűneset úgy derült ki, hogy – nem egészen tisztázott körülmények között – az internetre feltöltötték a " target="_blank">videót.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – a vádiratba foglaltak alapján – állatkínzás bűntette miatt emelt vádat. A fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelést, felnőttkorú társa esetében, aki bűnsegédje volt a cselekménynek, felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

A hallgatás joga

A bíró – miután elutasította az elsőrendű vádlott zárt tárgyalásra vonatkozó indítványát – kihallgatta a vádlottakat. Pontosabban nem, mert mindketten éltek a hallgatás jogával. Ezáltal – lényegében – azok a közlések váltak vallomássá, amelyeket a rendőrségi kihallgatáson tettek. Lényegében elismerték, hogy agyonverték a kiskutyát, de – elmondásuk szerint – csak segíteni akartak rajta, mert már nagyon súlyos állapotban volt amúgy is. K. I. szerint ő nem mondta társának, hogy vegye videóra a cselekményt, nem tudja, H. P. miért tette. Ugyanakkor H. P. egyértelműen állította, hogy társa kérte erre. A felvétel után a telefont visszaadta, a felvétel sorsáról nem volt további tudomása.

Szeretik az állatokat

Az egyik megidézett tanú, a deteki vegyeskereskedés akkori üzemeltetője elmondása szerint állatszeretőnek ismerte meg a két fiút. Mint mondta, neki is – teljesen önként – sokat segítettek állatai gondozásában.

Hasonlóképpen beszélt a bíróság előtt Szikora Csaba, Detek polgármestere, aki azért is állt „közelebb az ügyhöz”, mert a fiatalabb fiú édesanyja a település alpolgármestere. A másik fiú pedig közmunkásként áll alkalmazásban az önkormányzatnál. Először el sem akarta hinni, hogy a fiúk ilyet tettek.

A tárgyalást végül november 7-re elnapolták, mert a vádlottak és védőik további tanúk kihallgatását indítványozták.

Megzavarta a falu életét

Szikora Csabát, Detek polgármesterét tanúként idézték be a hétfői tárgyalásra. Tanúvallomásában a település vezetője arról is beszélt, hogy az ügy és a körülötte fellángolt közfigyelem nagy befolyással van a község életére.

„Már csak saját mobiltelefonunkon tudunk hivatalos ügyet intézni, mert a hivatal vonalas számán folyamatosan zaklatnak bennünket. Az alpolgármester asszony házára odafestették valakik, hogy „kutyagyilkos”. Még emlékeznek rá, hogy tüntetést is tartottak a faluban fővárosi állatvédők. Nagyon szeretnénk, ha visszatérhetne Detekre a nyugalom…” – mondta.


Encs, Detek - Két fiatal videóra vette, ahogy agyonverik a kiskutyát.

Miskolc, Detek - Vádat emeltek az állatkínzó – a brutális jelenetet videóra vevő – két deteki fiatal ellen. Felfüggesztett börtön és javítóintézet járhat.

Miskolc, Detek – Javítóintézet és felfüggesztett börtönt indítványoz a Miskolci Járási és Nyomozóügyészség.

Encs, Detek, Miskolc - Állatvédők tüntettek az egy kutyát agyonverő deteki fiatalember háza előtt.

Detek - Fővárosi állatvédők tiltakoznak a videóra vett brutális állatkínzás miatt.

Encs, Detek, Miskolc - A két fiatal ellen állatkínzás miatt folytat büntetőeljárást az Encsi Rendőrkapitányság.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!