Kazincbarcika hírei

2016.10.21. 09:06

Közel harminc év a közért Borsodban: Bessenyei György-díj

Kazincbarcika - A kitüntetésre határon innen és túl élő szakemberek, közösségek terjesztették fel.

Kazincbarcika - A kitüntetésre határon innen és túl élő szakemberek, közösségek terjesztették fel.

Idén Államalapító Szent István király ünnepén az Emberi Erőforrások Minisztériuma Bessenyei György-díjat adományozott Dienes Máriának, a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma (KEF) elnökének. A közművelődési szakember közel harmincéves pályafutásának elismeréseként kapta a magas rangú kitüntetést, melyre határon innen és túl élő szakemberek, közösségek terjesztették fel. Többek között a szakmai körökben ország- és megyeszerte ismert és elismert Érsek-Csanádi István nyugdíjas igazgató és közoktatási szakértő, valamint a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája, Tóth Sándor igazgató és Nyéki Anna magyartanár.

Kulturális hidat épített

Ugyanis Marika amellett, hogy két évtizeden át aktív népművelőként tevékenykedett a városban és a kistérségben, valódi kulturális hidat épített a határon túli magyarok és Borsod megye számos kistérsége között. 1992-től példás kapcsolatot tart fenn a felvidéki magyarlakta települések iskoláival, közművelődési intézményeivel Nagykapostól Losoncig. Ezt a munkát erősítette azzal, hogy életre hívta – s ami legalább ilyen fontos, életben tartotta – a 2015-ben már huszadik születésnapját ünneplő Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyt Kazincbarcikán. A határon át nyúló versenyen két évtized alatt negyven intézmény háromezer diákja mérette meg magát. A kitüntetéshez Gömörből gratuláló Juhász Dósa János Kulcsár Tibor-díjas színházi szakújságíró kiválóan megfogalmazta ennek jelentőségét: „…Marika rengeteget tett ugyanis a határok fejekben történő lebontásáért. Igen, ugyanis az Európai Unióban élünk, látszólag határok nélkül, azok viszont mégis maradtak… Marika viszont úgy gondolta, hogy ideje lenne már túllépni ezeken a határokon, hiszen annak mindkét oldalán magyarok élnek. Magyarok, akik valamikor szervesen összetartoztak. Létrehozta hát az Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyt, amely a tágabb régió kistérségeinek legjobb vers- és prózamondóit hívta közös találkozóra. Csantavériek és beregszásziak mellett szepsiek, rozsnyóiak, rimaszombatiak és tornaljaiak az állandó résztvevői az évről évre magasabb színvonalat felmutató versenynek, amelynek versenyjellege ennek ellenére is csak másodlagos a találkozás öröme mellett.”

Hosszú idő óta végzett példás közművelődési és civil szervezeti tevékenységét annak ellenére is végzi, hogy 2007-ben egy majdnem végzetes súlyos betegség érte, ami ezt követően még két ízben jelentkezett, komoly egészségkárosodást okozva nála. Hite és akaratereje azonban továbblendítette, és azóta is aktívan tevékenykedik a mindennapokban.

A rozsnyói pedagógusok ennek kapcsán így fogalmaztak: „Marika szeretete, gondoskodása, törődése nyomán bőség fakad magyar ajkú gyermekek szívében, lelkében, gondolataiban. Nélküle szegényebbek lennénk, hiszen mindez anyanyelvünk mélyítését és az összetartozás érzését évről évre megkoronázza.”

- ÉM -


Névjegy

Dienes Mária 1988-ban végzett az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán történelem–népművelés szakon, majd még abban az évben a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár munkatársa lett. Feladatai közé tartozott a Kazincbarcika és Térsége Közművelődési Társulás kulturális ügyeinek intézése, majd 1992-től a határon túli magyarság irányába is nyitva – regionális együttműködés keretében – nemzetközi kapcsolatokat épített. Ennek részeként 1994-ben elindította az Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyt Kazincbarcikán. 1997-ben népi játszóházi foglalkozásvezetői képesítést szerzett; tagja lett a B.-A.-Z. Megyei Népművészeti Egyesületnek és a Nemzeti Civil Alap Észak-Magyarországi Regionális Kollégiumának. 1998-ban megválasztották a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma elnökének. 2001 és 2010 között közművelődési szakértőként tevékenykedett. 2014-ben megszervezte a Kárpát-medencei Civil Szervezetek Találkozóját Kazincbarcikán, majd 2015-ben meghirdetett egy versíró versenyt is. Két egyetemista gyermeke van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!