Ökölvívás

2019.12.12. 18:00

Herczeg: arany, Mezővári: ezüst

Öt borsodi bunyós lépett kötelek közé a múlt heti felnőtt országos bajnokságon.

Molnár István

A 2019-es, Budapesten megrendezett ökölvívó ob-n öt versenyző képviselte a megyei színeket, négyen a szikszói székhelyű, de miskolci sportolókból is álló Hell Fight Clubból, egy pedig a Sárospataki TC-ből. Előbbiből hárman éremmel térhettek haza: Herczeg Virág a női 48 kg-os súlycsoport bajnoka lett, Csóka Nándor (52 kg) és Mester Soma (75 kg) bronzéremmel zárta a versenyt, míg Koncz Attila (81 kg) egy nagyon szoros mérkőzésen 3:2 arányban maradt alul a súlycsoport egyik legjobbjával szemben a nyolc között, így az 5. helyen végzett. A Sárospataki TC-t Mezővári Kinga képviselte, aki a hölgyek 60 kilogrammos súlycsoportjában lett ezüstérmes.

Akár az Eb-re, a vb-re

– 2016 november végén kezdtem el bunyózni, Majláth Gábor edzőnél, Szikszón – mondta a 2000-es születésű Herczeg Virág. – Előtte fociztam, azt azonban abbahagytam, de hiányzott a sport, és az öcsém tanácsára lementem ökölvívó edzésre. Először csak a sport, a mozgás miatt jártam, de Gábor mindig bíztatott, hogy ügyes vagyok, és bízzak magamban. Tavaly, a döntőben egyhangú pontozással kikaptam az 51 kilóban, és persze, hogy szomorú voltam, mert szerettem volna győzni. Idén súlycsoportot váltottunk, mert úgy gondoltuk, hogy a 48 kiló a magasságomhoz jobban megy, és persze rengeteget tréningeztünk, napi kétszer, reggel, valamint délután. Örülök, hogy ezúttal nyerni tudtam, sok segítséget kaptam az edzőmtől, a klubtól, és az iskolámtól. A Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumba járok, ahol már gratuláltak nekem az osztálytársaim, és a tanáraim is. Ahogyan haladtam előre a bokszban, Gábor beszélt nekem a válogatottságról, ennek lehetőségéről is, remélem, ez is valóra válik most, és az Eb-re, de akár a világbajnokságra is eljuthatok. Hogy miért szeretem az ökölvívást? Igazából mindig is fiús voltam egy kicsit, lehet amiatt, mert három öcsém van. Jól érzem magam buynózás közben, és kiválóan levezeti a feszültséget is.

Kicsit bosszús magára

– Az edzőmmel, Szabó Terézzel úgy készültünk erre az országos bajnokságra, hogy megszerezhető az aranyérem – jelentette ki a 22 esztendős Mezővári Kinga. – Maga a döntő is megoldható meccs lehetett volna, csak sajnos teljes mértékben nem követtem azokat az edzői utasításokat, amiket előzőleg kaptam. Pribojszki Kata a finálé előtti napon összeszedett egy kisebb bokasérülést, tehát nem volt maximálisan egészséges, amit talán jobban ki lehetett volna használni. Igaz, ha pszichésen százszázalékosan ott vagyok a ringben – ami most nem sikerült –, akkor egy egészséges Katát is meg tudtam volna verni. Kicsit bosszús vagyok magamra, de ez a második hely még nagyobb lökést adott, hogy a következő alkalommal a mostaninál jobban odategyem magam, hogy győzzek, és újra én legyek a súlycsoport első számú válogatottja. Az évben még vannak edzések, némi szünet karácsony környékén, de januárban elkezdjük az erőnléti alapozást, rengeteg futással. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ebben az évben segített, támogatott, a szüleimnek a bizalmat, illetve a sok-sok edzést, munkát, a mellettem való kiállást Szabó Teréznek.

A hölgyek mesterei mondták

Majláth Gábor, Herczeg Virág edzője: – Virág az első felnőtt bajnoki címét szerezte, tavaly, 19 évesen már ezüstérmet ért el az 51 kilósok között. A súlycsoportjában magasan a legügyesebb volt, az elődöntőben az ellenfele vissza is lépett, míg a döntő nem tartott egy percig sem. Ezzel az első számú válogatott lett a 48 kilóban, ami sajnos nem olimpiai súlycsoport, de remélhetőleg az Eb-n és az U22-es Eb-n, építeni fognak rá. Köszönjük Szikszó Önkormányzatának és a Hell Energy Magyarország Kft-nek az éves támogatást és mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a munkánkat.

Szabó Teréz, Mezővári Kinga edzője: – Kinga a harmadik érmét szerezte felnőtt országos bajnokságon, 2017-ben harmadik volt az 57 kg-ban, tavaly pedig szintén második, szintén a 60 kilóban és ugyanígy Pribojszki Katától kapott ki. Egy éve egyhangú pontozással maradt alul, most 4-1-gyel. Mind a ketten reméltük, hogy győzhet, a finálé hullámzó volt, hol Kinga dominált, főleg az elején, hol Kata, aki folyamatosan vette át az irányítást. Úgy látom, az előrelépéshez az kell, hogy kilépjen a saját árnyékából, legyen még nagyobb az önbizalma, mert a tehetsége, és a tudása meg van ahhoz, hogy magyar bajnok legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!