Elismerés

2019.10.01. 12:00

Újabb hárommal bővült a létszám

Tizenöt évvel ezelőtt szerezte a város, a megye eddigi egyetlen paralimpiai érmét Gyurkota József.

Molnár István

Balról: Bartha Ákos, Tóth Apor edzője, Bodonyi András és Bacsa Fanni

Fotó: Ádám János

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában tegnap újabb három sportoló csatlakozását jelentették be a Miskolci Olimpiai Reménységek Program keretén belül, amelynek így már összesen 15 tagja van. A frissen a MORP-ba kerültek: Bacsa Fanni (atléta), Bodonyi András (kajak-kenu), Tóth Apor (cselgáncs).

Emelkedett az ösztöndíj

Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője többek között arról beszélt az eseményen, hogy a városvezetés mindent megtett és jelenleg is megtesz azért, hogy minél több lehetőséget biztosítsanak a magas szintű sportolásra. Kiemelte: hosszú évek óta nem adott Miskolc versenyzőt az olimpiai játékokra, és azt szeretnék, ha a program segítségével mindez megváltozna, s lehetőleg már jövőre, de legkésőbb 2024-ben Párizsban lenne sportoló a borsodi megyeszékhely klubjából. ,,Tudatosan építünk sportvárost„ – hangsúlyozta.

 

Rakaczki Zoltán, Miskolc MJV Sportért felelős polgármesteri biztosa mindehhez azt tette hozzá, hogy a városban épülnek, megújulnak különböző sportlétesítmények, ezek hozzájárulnak az utánpótlásban lévő fiatalok számának növekedéséhez, a hazai, és nemzetközi eredmények eléréséhez, és nem utolsó sorban a lakosság életminőségének javításához is.

– Repka Attila 1992-es aranyérme óta miskolci klubban versenyző sportoló nem szerzett érmet olimpián, ugyanakkor a városban vannak nagyon tehetséges fiatalok akikre büszkék vagyunk, és akiket az egy éve indult program keretén belül támogatunk. Az ösztöndíjon felül mentori szolgáltatást is kapnak a sportolók – mondta Rakaczki Zoltán. – Eltelt tizenkét hónap, a kuratórium értékelte az eredményeket, javaslat született a folytatásra, illetve arra, hogy újabb három sportoló kerüljön be a programba. Az is eldőlt, hogy 2019. szeptember elejétől 2020. augusztus végéig a 45 000 forintos havi ösztöndíj 60 000 forintra emelkedik, emelkedett, illetve bizonyos szolgáltatások is kibővültek.

Sose felejti el

A 15 évvel ezelőtt paralimpiai bronzérmet szerző miskolci Gyurkota Józsefet is köszöntötték a helyszínen, aki édesanyjával érkezett a városházára. A Miskolci Akarat SE versenyzője 2004-ben, Athénban a szegedi Béres Dezsővel az oldalán lett 3., bocsában, férfi párosban, a BC4-es kategóriában. A most 35 éves sportoló lapunknak elmondta, az ötkarikás medál mellett büszke a 2005-ös Eb-aranyra, melyet Portugáliában gyűjtöttek be, valamint a 2006-os világbajnoki ezüstéremre is, ezt Brazíliában érték el.

– Még 2001-ben ismerkedtem meg a bocsával, az iskolában, ott tudtuk meg, hogy vannak versenyzési lehetőségek, és ahogyan csináltam, egyre jobban ment – emlékezett a kezdetekre Gyurkota József. – Az athéni légkört sosem fogom elfelejteni, a versenyen tapintani lehetett a feszültséget. Dezső súgta meg nekem a végén, ,,...hogy ha jól számolom, akkor harmadikok vagyunk...” Az érmet otthon őrzöm egy vitrines szekrényben, más relikviákkal együtt. A nemzetközi versenyzést öt éve abbahagytam, a hazait körülbelül egy éve, de szívesen megyek a többiek közé, és eljárok szurkolni is.


A tények

A Miskolci Olimpiai Reménységek Programban részt vevő sportolók: Csóka Nándor (ökölvívás), Gercsák Szabina (cselgáncs), Guzi Blanka (öttusa), Nagy Kinga (vívás), Nemes Rita (atlétika), Orosz Adrienn (kajak-kenu), Posta Réka (kajak-kenu), Sztankovics Anna (úszás), Vécsei Réka (úszás), Viola Viktor (kajak-kenu), Bacsa Fanni (atlétika), Bodonyi András (kajak-kenu), Tóth Apor (cselgáncs), Büki Ádám (sí, biatlon), Gergely István (parasport, vívás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!