Sport

2019.05.10. 18:00

Tovább bővült a Miskolci Olimpiai Reménységek Program

Két újabb sportoló, Gergely István és Büki Ádám került be a MORP-programba.

Berecz Csaba

Gercsák Szabina

Miskolci sportoló – Deák-Bárdos Mihály, a Diósgyőri Birkózó Club versenyzője révén – legutóbb 2012-ben vett részt olimpián. A miskolci önkormányzat által tavaly szeptemberben elindított – jelenleg a Miskolci Olimpiai Reménységek Program (MORP) nevet viselő – támogatási rendszerbe a starton 10 fiatal sportoló került be; ez a létszám tegnap két fővel gyarapodott, a kerekesszékes vívó Gergely István és a biatlonos Büki Ádám személyében.

Megújultak

Az újoncok érkezését tegnap délelőtt sajtótájékoztató keretében jelentette dr. Kriza Ákos miskolci polgármester, aki többek között arról is szót ejtett, hogy az elmúlt időszakban a sportinfrastruktúra fejlesztése volt az elsődleges cél, és szinte mindegyik miskolci sportingatlan megújult Miskolctapolcától Diósgyőrig, a Miskolci VSC-s ingatlantól a volt Honvéd Papp József SE-pályáig. A városvezető kijelentése szerint ez a folyamat folytatódik a vizes és jeges sportok területeinek fejlesztésével, valamint a miskolci városi sportcsarnok újjáépítésével.

A sajtóeseményen az is bejelentésre került, hogy a jövőben a havi 45 ezer forintos juttatás és az évi 60 ezer forint összegű sportfelszerelési támogatás mellett a programba bekerültek mostantól térítésmentesen használhatják, látogathatják a miskolci önkormányzat kezelésében álló sportingatlanokat, beleértve a Miskolci Fürdők Kft. által üzemeltetett városi fürdőket, így a Miskolctapolcai Strandfürdőt, ahol az orvosdiagnosztikai műszerparkot is igénybe vehetik.

Különleges

A sajtótájékoztatón jelen volt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki különlegesnek nevezte a programot, és többek között azt mondta, hogy ez a kezdeményezés jó példa más városok számára, a tekintetben, hogy meg kell becsülni a helyi fiatal sportolókat, mert ők azok, akik eredményeikkel hozzátehetnek, hozzátesznek a város ismertségéhez. Szabó László kijelentése szerint bízik abban, hogy a programban részt vevők közül lesz, akit viszontláthatunk a 2020-as nyári, illetve 2022-es téli olimpián, és azt kívánta a megjelent sportolóknak, hogy hozzanak dicsőséget saját maguk, a klubjuk, a sportáguk és a város számára.

A MORP-ban résztvevők nevében Guzi Blanka, a Swimming PC öttusázója beszélt, megemlítve azt is, hogy az eddigi időszak nagyon pozitív volt, számára különösen, hiszen az első havi juttatására úgy tekint, mint élete első fizetésére, és emellett azt is elmondta, hogy az első sportfelszerelés-kvótát is rendkívül hasznos dologra fordította, lovaglószettet vett belőle, ami nagyban segíti a felkészülését.

Lapunk kíváncsi volt arra, hogy miként lehet bekerülni a programba, ki dönt erről, amire azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatót levezető Rakaczki Zoltántól, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosától, hogy az általa vezetett Miskolci Város Sportjáért Közalapítvány folyósítja a támogatásokat, így a kuratórium elnöksége hoz határozatot (tagok: Rakaczki Zoltán, Lénárt György, Illyés Miklós, Katona Ferenc, Szűcs István), náluk lehet jelentkezni, ajánlani számukra sportolókat.

Az újonnan támogatott sportolók

Gergely István (kerekesszékes vívás, Diósgyőri VE), világbajnoki 5. helyezett

Büki Ádám (biatlon, Miskolci Honvéd SE), sífutó Európa-bajnokság, 10 km-es versenyszám 6. helyezett, biatlon magyar bajnok

Az első körben bekerült, támogatott sportolók

Csóka Nándor (ökölvívás, M1 Fitness Miskolc), Gercsák Szabina (cselgáncs, Diósgyőri VTK), Guzi Blanka (öttusa, Swimming Pentathlon Club), Nagy Kinga (vívás, Diósgyőri VE), Nemes Rita (atlétika, miskolci sportiskola), Orosz Adrienn (kajak-kenu, Diósgyőri KSC), Posta Réka (kajak-kenu, Miskolci VSC), Sztankovics Anna (úszás, miskolci sportiskola), Vécsei Réka (úszás, miskolci sportiskola), Viola Viktor (kajak-kenu, Diósgyőri KSC).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!