Fesztivál

2021.05.18. 16:00

Költészeti világtalálkozó kortárs sztárokkal

A Rimay János Alapítvány idén első ízben rendezi meg a Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivált június 9-e és 13-a között.

Petri Nóra

20210512 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Június közepén nemzetközi költészeti fesztivált rendeznek Észak–Magyarországon. képen: Balázs F. Attila költő, prózaíró, műfordító, szerkesztő, lap- és könyvkiadó, Papp Ferenc Kuratóriumi elnök és Kégl Ildikó újságíró, novellista

Fotó: Bujdos Tibor

A nyáron esedékes fesztiválról a napokban számoltak be a szervezők. Elhangzott: a meghívott nemzetközi és hazai költők a műfaj legnevesebb képviselői. A fesztiválra tizenöt külföldi és ugyanennyi magyar anyanyelvű költő kapott meghívást.

Határon innen és túl

A költészeti fesztivál kuriózuma abban is rejlik, hogy terveinknek megfelelően nemzetközivé válhat – mondta ezzel összefüggésben Kégl Ildikó, a fesztivál sajtóreferense. Mindez ugyanis nemrég vált egyértelművé az oltásnak és az átoltottságnak köszönhetően.

– Nemcsak a meghívott költők nemzetiségét illetően tekinthető nemzetközinek ez az irodalmi találkozó, hanem a helyszín vonatkozásában is. Ugyanis sikerült határon inneni és túli településekkel megegyeznünk abban, hogy író-olvasó találkozók zajlanak majd a világirodalom és a magyar irodalom ismert és elismert költőivel – hangsúlyozta Kégl Ildikó a Miskolci Galéria udvarán, a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Hihetetlenül gazdag a magyar nyelv, amelyet költőink is használnak – Papp Ferenc

A térségben idáig egyedülálló fesztiválra a világ több pontjáról érkeznek ismert és elismert költők – Olaszországtól Törökországon át az Egyesült Államokig –, emellett pedig képviselteti magát a Kárpát-medence művészvilága is. A rendezvény díszvendége a bánsági születésű irodalmi Nobel-díjas Herta Müller lesz.

Hihetetlenül gazdag nyelv

Kányádi Sándort idézte Papp Ferenc, a nemzetközi fesztivál elnöke.

– „A vers az, amit mondani kell.” Mondani kell, olvasni kell, mert a magyar néplélekhez, a magyar ember lelkéhez hozzátartozik a kifinomult megfogalmazás. Nem a nyers erőszak, ami ömlik ránk… Örüljünk annak, hogy a gyerekeinket az iskolákban még megtanítják a régi nagy költőknek a verseire, miközben valaki még megkérdőjelezi, hogy kik kerülhetnek bele ebbe a kötelező kánonba, az irodalomoktatásba – utalt a közelmúltbeli, kötelező olvasmányokkal kapcsolatos vitára. Papp Ferenc, aki a fesztivált rendező Rimay János Alapítvány kuratóriumának elnöke is egyben, a nyelvünk szépségeiről szólt. – Ami még egyedülálló, az a több százezres magyar szókincs, amivel ez a nép rendelkezik. Hihetetlenül gazdag a magyar nyelv, amelyet költőink is használnak – mondta.

Érezzék magukénak

– Nagyon szeretném, ha a régió lakói, és nemcsak az irodalomkedvelők, hanem a zenekedvelők – és mindazok, akik a bezártságból egy kicsit ki szeretnének szabadulni – magukénak éreznék ezt a rendezvényt – nyilatkozta Balázs F. Attila költő, a fesztivál igazgatója. – Azáltal, hogy megismerik a világban élő és a nagy magyar költők költészetét – mert a legnagyobbakat és a Kossuth-díjasokat hívtuk meg –, ezáltal ők is részesei lehetnek annak a csodának, amit a költészet jelent. Aki figyeli a közösségi oldalt, az láthatja, hogy sokszor középszerű, néha gyengécske verseket is nagyon sokan lájkolnak. Innen is látom, hogy az emberek ki vannak éhezve a költészetre. Az utóbbi időben sokkal többet olvasunk, az internet miatt pedig gyakorlatilag megtízszereződött az irodalom iránti érdeklődés. Ma már ha el akarok olvasni egy verset, beütöm a költő nevét, és már olvashatom is – mondta Balázs F. Attila.

Az esemény fővárosa Sárospatak lesz, ugyanakkor számos északkelet-magyarországi település, borfalvak, borvárosok és külhoni helyszínek is helyet adnak a költészetnek, a zenének és a kultúrának. A többi között Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Miskolcon, Szerencsen, Kisvárdán, Királyhelmecen, Beregszászon és Szatmárnémetiben is lesznek fesztiválprogramok.

1. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál, június 9–13.

Június 9.

18 órakor megnyitó a sárospataki Rákóczi-várban.

Június 10.

9 órakor Konferencia a versfordításról, a sárospataki Bodrog Hotel konferenciatermében, majd 14 órakor találkozó Herta Müller irodalmi Nobel-díjas íróval a Miskolci Egyetemen. Eközben 14 órakor ismert költők lépnek fel Szerencsen, Királyhelmecen, Tokajban, Sátor­aljaújhely-Széphalomban.

Június 11.

9 órától ismert költők fellépése Kisvárdán, Beregszászon és Szatmárnémetiben.

Június 12.

15 órától 21 óráig költészeti és zenei szabadtéri fesztivál a sárospataki Szent Erzsébet Ház kertjében.

19 órától díjátadás.

Június 13.

9 órától fesztiválzárás a Bodrog Hotel konferenciatermében.

A fesztivál meghívott költői

Fernando Rendon, Alicja Kuberska, Manolis Aligizakis, Laura Garavaglia, Dmytro Csisztiak, Mari Do Sameiro Barroso, Bill Wolak, Alex Pausides, Maria Mistrioti, Robert Serban, Agnieszka Herman, Metin Cengiz, Christian W. Schenk, Ion Deaconescu, Igor Ursenco, Ágh István, Buda Ferenc, Döbrentei Kornél, Fecske Csaba, Finta Éva, Halmosi Sándor, Hodossy Gyula, Kürti László, Marcsák Gergely, Mihályi Molnár László, Oláh András, Serfőző Simon, Tóth László, Vári Fábián László, Vass Tibor.

(A borítóképen: Balázs F. Attila, Papp Ferenc és Kégl Ildikó az 1. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál sajtótájékoztatóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában