kulturális intézmények

2020.09.09. 19:00

Maszkban az előadáson

Lázmérés, kézfertőtlenítés, arctakarás – így kezdik a kulturális intézmények az évadot.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

A járványveszély miatt óvintézkedéseket vezettek be a kulturális intézmények is.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar zenei évada augusztusban elkezdődött, az oldalukon pedig közzétették, hogyan bonyolítják le biztonságosan a Művészetek Háza koncerttermében megrendezendő hangversenyeiket. Mint írják, saját rendezésű koncertjeiken az épületben egy időben jelen lévő látogatók létszámát 500 főre korlátozták. Bár pillanatnyilag nincs érvényben korlátozó intézkedés a zárt térnek minősülő, széksoros nézőtérrel rendelkező koncerttermek látogatására vonatkozóan.

A közönség számára a védőmaszk viselése a városvezetés döntése értelmében kötelező a hangversenytermekben és a közönségforgalmi területeken egyaránt. Kérik a hallgatóságot, hogy érkezzenek a megszokottnál korábban. A nézőteret ugyanis az adott koncert kezdete előtt 30 perccel megnyitják, ezzel is csökkentve az előcsarnokban várakozók számát.

Lázméréssel kezdenek

– A hangversenyterembe történő belépés előtt érintésmentes lázmérést végzünk, és akinek 37,5 feletti a testhőmérséklete, azt nem tudjuk beengedni a koncertre. A koncertteremben külön ültetési szabályt nem alkalmazunk, azonban közönségünk számára lehetővé tesszük, hogy az üres helyek függvényében az előadás megkezdése előtt megváltoztassák helyüket – jelezte Handa Eszter, a zenekar kommunikációs menedzsere. – A Művészetek Háza épületének közönségforgalmi területein gépi szellőztetés működik, amely rendszeresen biztosítja a friss levegő ellátását. A Művészetek Házában kézfertőtlenítő adagolókat helyeztek ki, közönségünk és munkatársaink számára javasoljuk ezek gyakori használatát. Az öltözői folyosót zárva tartjuk, a művészekhez nem engedünk be gratulálókat.

Az augusztus végétől rendezendő koncertek tapasztalatait és az újabb központi intézkedéseket is figyelembe véve alakítjuk majd ki a szeptember 15-e utáni szabályokat, amelyekről rendszeres tájékoztatást nyújtunk. Folyamatosan frissülő információink a Miskolci Szimfonikus Zenekar honlapján, illetve közösségi oldalain olvashatók – hívta fel a figyelmet a kommunikációs menedzser.

Szervezett mosdóhasználat

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója is azt mondta az Északnak, hogy komoly óvintézkedéseket vezettek be a járványveszély miatt. A dolgozók és a közönség lázát érkezéskor megmérik. A nézőknek kötelező a szájmaszk használata a nézőtéren és a közönségforgalmi tereken is.

– Vásároltunk kézfertőtlenítő készülékeket, amelyeket a színház több pontján helyeztünk el. Szünetben is figyelmeztetjük nézőinket a megfelelő távolság tartására, a mosdóhasználat pedig szervezetten történik. Ha a színház dolgozói közül valakinek gyanús tünete van, azonnal elküldjük tesztelésre. Erre eddig kétszer volt példa, de szerencsére mindkét esetben negatív lett mindkét Covid-teszt. Ezek az intézkedések a saját érdekünk, hogy minél tovább tudjunk működni, és hogy figyeljünk az embertársainkra. Hiszen a színház valahol erről is szól – fogalmazott Béres Attila.

Tünetmentes nézők

A Miskolci Csodamalom Bábszínház szeptember 6-án tartotta évadnyitó előadását. Eljuttatták járványügyi óvintézkedésüket, melyből kiderül, több helyen biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőségét. Az előadásokat tünetmentes nézők látogathatják csak, gyakori lesz az intézményben és a mosdókban a takarítás. Kötelező lesz a felnőtt nézők és a munkatársak számára a maszkviselés. A nézőtéren pedig a nem egy háztartásban élők között két üres ülést kell kihagyni. A bábszínház elővételben jegyet nem értékesít.

(A borítóképen: Jelenet a Szerelmes Shakespeare című előadásból)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában