Éghajlatváltozás

2024.04.07. 15:30

Veszélyes betegségeket hozhatnak a szúnyogok

A közelgő nyár sötét oldala a szúnyogcsípés. Egyrészt kellemetlen és fájdalmas, másrészt egészségügyi veszélyeket okozhat.

Édes Richárd

Akár ez a levélen pihenő szúnyog is terjeszthet kórt

Fotó: Kuklis István

Jelenleg a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás gyakori szúnyogcsípéses betegség a vármegyében. A következő években viszont a globális felmelegedés hatására még több szúnyog jöhet hazánkba. 

– A levegő az éghajlatváltozás következtében folyamatosan melegszik – ismertette a klímaváltozással járó egészségügyi kihívások hátterét dr. Tiba Sándor. – Ennek nyomán olyan élőlények, pontosabban szúnyogok érkezhetnek Magyarországra, amelyek korábban nem voltak honosak hazánkban. A komoly betegségek pedig gyakran szúnyogcsípéssel terjednek. 

Terjedését szúnyogok okozzák 

A jelenleg ismert szúnyog okozta megbetegedések ellen már van védőoltás. A doktor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a szúnyogcsípés által terjedő maláriára, az Usutu-vírusra vagy a nyugat-nílusi lázra egyáltalán nincs felkészülve az immunrendszerünk, jelenleg nem is tudunk védekezni ellenük. Dr. Tiba Sándor saját miskolci praxisában eddig csak olyan maláriás beteggel találkozott, aki trópusi területen kapta el a váltólázat. 
Az említett súlyosabb szúnyogcsípéses kórok inkább a következő évtizedek betegségei lesznek dr. Tiba Sándor szerint. 

Magyarországon és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében való megjelenésük nagymértékben függ a globális felmelegedés tempójától. Itt részben ez okozza nagy számú megjelenésüket. A szúnyogok ugyanis csípéseikkel adják át a megbetegedéseket az embereknek. 

Miért van szúnyoginvázió? 

Vármegyénkben és Miskolcon egyaránt sok a zöldterület, ez a szúnyogok egyik kedvenc élőhelye. Másrészt itt számos vízterület található, amely nincs megfelelően gondozva. Így alkalmassá válik arra, hogy tömegesen szaporodjanak benne a szúnyogok. 
– A kis kártevők számára kiváló szaporodási hely lehet még a vármegyében lévő rengeteg esővízgyűjtő hordó. Megáll bennük a pára és harmat, remek környezetet biztosítva a szúnyogoknak. Szintén szerepet játszik a szúnyogok rohamos szaporodásában és betegségterjesztésében a rengeteg gödrös-kátyús út. Ezekben pocsolya alakul ki, ami valóságos melegágya a szúnyogok szaporodásának. Így terjednek a régi és új szúnyogcsípéses betegségek – beszélt a szúnyogprobléma hátteréről dr. Tiba Sándor. 
A jelenlegi helyzet új megoldásokat igényelne. Csökkenteni lehetne a szúnyogok számát, ehhez viszont jobban oda kell figyelni arra, hogy ne legyen annyi gondozatlan vízgyűjtő terület. A pocsolyákkal teli kátyúk mennyiségét is minimalizálni lehetne a borsodi utakon az ügy érdekében. 

Új betegségeket hoznak majd 

A malária jelentése rossz levegő, mert eredetileg a mocsarak közelében kialakuló párás levegőhöz kapcsolták a kialakulását. A főleg alkonyatkor és éjjel élénk szúnyogok terjesztik vérszívásuk során, a csípés során nyálbefecskendezéssel viszik át a betegséget az emberre. A főleg trópusi területeken megjelenő betegséget váltólázként is emelgetik, mert magas, 40 Celsius-fok feletti láz után gyakran átmeneti, lázmentes állapot követi, aztán 48-72 óránként visszatér a magas testhőmérséklet, az izzadás és az izomfájdalom. A malária tünetei közé tartozik, hogy túl fehérré válik tőle a szem ínhártyája, a vizelet pedig sötétebb színezetű lesz. A malária emellett a máj vagy a lép megnagyobbodásával járhat együtt. 
A klímaváltozás miatt egyre gyakoribb nyugat-nílusi láz szintén egy szúnyogcsípéssel terjedő betegség. Okozhat fényérzékenységet, kötőhártya-gyulladást, nyirokcsomó-gyulladást és hányingert is. Kockázatosabb, mint amilyennek elsőre tűnik: súlyosabb esetekben agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat. 

Az emberek 80%-a nincs is tudatában ennek a betegségnek, csak annyit érzékel, hogy megcsípte a szúnyog. Az enyhébb megbetegedések egyike a nyugat-nílusi lázhoz sok tekintetben hasonló Usutu-vírus, amit elsősorban fejfájás, láz- és izomfájdalom, kiütések felbukkanása jellemez. 
Napjainkban az említett betegségek jelenléte elhanyagolható az országban és a vármegyében. Dr. Tiba Sándor szerint legfeljebb tíz ilyen ritka eset fordulhat elő hazánkban. Azonban a következő évek-évtizedek globális felmelegedése jelentős változást hozhat, és a szúnyogok számának drasztikus növekedése is elősegítheti a súlyos betegségek terjedését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában