boon.hu video

2024.05.15. 19:17

Korszerű ivóvízhálózatot avattak Szikszón (fotók, videó)

Megújult a víziközmű ágazat Szikszón és térségében.

Édes Richárd

Lőrincz Ákos, dr. Koncz Zsófia, Sváb Antal és V. Német Zsolt a Szikszó és térsége ivóvízhálózatának fejlesztése zárórendezvényén.

Fotó: Vajda János

Az ivóvízhálózat fejlesztésének átadóján részt vett V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű ágazatért felelős államtitkára, dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője, Sváb Antal, Szikszó polgármestere és Lőrinc Ákos, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója. 

A víz mindannyiunk számára óriási kincs, és ezt szeretnénk megőrizni, mindenki számára biztosítani. Szikszó remek földrajzi adottságokkal bír, és infrastrukturális fejlesztésekkel sikerült még jobban erősíteni ezt a regionális szerepet

 - beszélt a város vízhálózatának fejlesztéséről dr. Koncz Zsófia. 

vizmu016
Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: Vajda János

A 21. század a víz évszázada

A miniszterhelyettes kiemelte: a magyar kormány számára kiemelten fontos az, hogy a magyar családok számára biztosítani tudja a minőségi vízszolgáltatást. Ezért a magyar kormány az Energiaügyi Minisztériumon belül egy önálló víziközmű ágazatért felelős államtitkárságot hozott létre V. Németh Zsolt vezetésével, aki részt vett az infrastrukturális fejlesztés átadóján. Koncz Zsófia kihangsúlyozta: Áder János korábbi köztársasági elnök szerint a 21. század a víz évszázada, és Szikszó is nagy figyelmet fordít a vízhálózat megújítására. Szikszó városában négymilliárd forintos értékben korszerűsítették az ivóvízhálózatot, és már dolgoznak azon, hogy a térségben, Tiszapalkonyán és Oszláron is kiépülhessen a szennyvízhálózat. 

„A szikszói Hell vállalat jelenleg másfélszeresére emelte a kapacitásait, és további munkahelyeket hoz létre. Ehhez megfelelő infrastruktúra kell, amin folyamatosan dolgozunk. Azonban Szikszón egy összetartó és erős közösség él, hihetetlen összefogás van ezen a településen”- beszélt a városban rejlő lehetőségekről Koncz Zsófia. 

 

Új korszak kezdődik a víziközmű ágazatban

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű ágazatért felelős államtitkára beszédében felhívta a figyelmet a Cserehát hegyvonulatai, a Hernád gyönyörű vadvízi környezete mellett arra is, hogy Szikszó a mérnökök városa. Jövőjét a mérnökök formálták, amikor hatalmas ipari fejlesztést hoztak erre a területre: „A rajzasztalon megtervezték, és ebbe a folyamatba illeszkedik ez a jelenlegi beruházás is”. V. Németh Zsolt szerint a fejlesztés a víziközmű ágazatban kezdődő új korszak része.

„Az elmúlt közel másfél évtizedben mintegy 1000 milliárdot fordítottunk Magyarországon a víziközmű hálózatok fejlesztésére. Kimagasló eredményeket értünk el európai szinten is, hiszen közel 83 százalékra nőtt a szennyvízkezeléssel ellátott lakások az aránya”- ismertette a fejlesztések eredményeit az államtitkár. - Megdupláztuk, négyszázról nyolcszáznegyven körülire emeltük a szennyvíztisztító telepek számát. Az európai uniós csatlakozásunkkor több mint 300 településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, mára ez 9-re csökkent”.

Bőven van feladat van ezen a téren. Ezért döntött úgy a kormányzat, hogy egy friss korszakot nyit az ágazat életében. Új feladatként jelentkezik az elöregedett hálózatok megújítása, hiszen az ivóvízhálózatunk mintegy 40 százaléka érinti ez a kérdés. „Lényeges, hogy a jelenlegi vízhálózatok minőségét megőrizzük, fenntartsuk, illetve rekonstrukciós természetű munkákat végezzünk rajtuk. Fontos cél, hogy ütemezetten hasonló fejlesztés történjen az országban, mint Szikszón” - emelte ki a jövő feladatait V. Németh Zsolt.

vizmu020
V. Német Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű ágazatért felelős államtitkára
Fotó: Vajda János

Zöld, energiahatékony és környezetbarát

Sváb Antal, Szikszó polgármestere megemlítette: 2020-ban kezdődött a ma véget érő fejlesztés: a projekt a városi infrastruktúrafejlesztési vonalának része. Az ivóvízvezeték hálózat rekonstrukcióján túl a közeljövőben elkészülő szennyvíztisztító telep átadása követi majd. Szintén kormányzati támogatásból e kettő mellé épül majd az az elektromos alállomás, amely szintén a számunkra kiemelten fontos és egyre több beruházót vonzó ipari területünk energiaigényét látja majd el az ivóvíz- és a szennyvízprojekt kivitelezésével”. A polgármester szerint a vízbázis egy kincs, és a fejlesztéssel környezetbarátabbá, energiahatékonyabbá, egyúttal zöldebbé vált a vízhálózat. A vízhálózat fejlesztése jelentősen csökkenti a csőtörések számát a városban, és jelentős mennyiségű víz takarítható meg vele lakossági és szolgáltatói szinten is.

vizmu012
Sváb Antal, Szikszó polgármestere
Fotó: Vajda János

Lőrincz Ákos, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója szerint a fejlesztés nagyon fontos volt a vállalata számára: „Az elmúlt időszakban nagyon sokszor keltünk arra, hogy valami olyan oknál fogva nincs víz a városban, vagy éppen a tőlünk nem messze található ipartelepen. Szolgáltatóként az az elsődleges feladatunk, hogy tiszta egészséges ivóvizet szolgáltassunk a felhasználóknak, és ezt a nap minden pillanatában biztosítani számukra.” Ezért van szükség a térségben most megvalósított fejlesztésekre. Ezek a vezetékek nagyon sérülékenyek, tehát mindenképpen a kor követelményeinek megfelelő anyagú hálózatra kellett cserélni őket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!