Húsz éve írtuk...

2024.04.01. 15:18

Nyulak: van-e élet húsvét után?

Nincs új a nap alatt, a nyuszik húsvét utáni sorsáról írt az Észak húsz évvel ezelőtt.

Sok helyen kisállatsimogatóval várják a gyerekeket

Fotó: MW, Csapó Balázs

Kell a víz, kenyérrel koptatja a fogát, ez volt a címe a húsvéti nyulakról írott cikknek 2004 húsvétján az Észak-Magyarországban, aminek - milyen érdekes - Búss Gábor Olivér volt a szerzője, aki aztán Budapesten megírta az Üvegtigris-filmek forgatókönyveit, és a közeljövőben Múzsa-díjat vehet majd át Miskolcon. A cikk április 10-én, szombaton látott napvilágot, és arról ír, hogy bár a húsvétra kapott kisnyulak közül jó néhány nem sokkal éli túl az ünnepet, de van, amelyiket még évekig elégedett házikedvencként tartják. Hogy inkább ez utóbbi történjen, érdemes megszívlelni néhány jó tanácsot. A tippeket Kerékjártó István, a Miskolci Állatkórház Kft. akkori asszisztense adta a lapnak. Mint mondta, a leggyakoribb malőr, ami a húsvéti nyulakkal történhet, hogy nem adnak nekik vizet, azt gondolván, hogy a lédús zöldségek, gyümölcsök fedezik az állat folyadékigényét. Ez nem igaz - hangsúlyozta a szakember -, a nyulaknak is rendszeresen kell adni vizet, természetesen a lédús takarmány mellett. 

Sonkát ne!

Semmiképpen se akarjuk rávenni a nyulat, hogy egyen a húsvéti sonkából, ezzel szemben a lucernát, lóherét, nem út melletti területről származó füvet szívesen fogadják. Káposztát csak keveset kapjanak, mert attól könnyen felfúvódnak - hallhattuk. Foga koptatására megfelel a száraz kenyér, vagy az állat közelében elhelyezett fadarab, a körmök vágását azonban szakemberre kell bízni. A nyulat semmiképp ne tartsuk huzatos helyen, a törpenyulak kimondottan a lakáskörnyezetet (és hőmérsékletet) kedvelik, a házinyulak akár az erkélyen is eléldegélnek. 

Sajnos, azóta sem sokat változott a világ, a tapsifüleseket az akkori gyerekek is hamar megunták. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány Nyuszistop akciója keretében akkor átvették a nyuszikat, amelyek a vadaspark baromfiudvarában éltek tovább - sajnos, erre ma nincs lehetőség, épp a napokban írtuk, hogy az állatkert nem tudja vállalni a nyuszik elhelyezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában