Húsvét

2024.04.01. 07:00

Itt a kölnipánik napja: szeretik vagy kerülik a nők a locsolókat?

Ha húsvét, akkor kölni, vers és locsolkodás! Azonban egyre kevesebben szeretik, ha a hajuk több tucat parfümtől illatozik. Mennyire várják manapság a locsolókat, és divat még egyáltalán húsvétkor verset mondani? Erről kérdeztünk hét hölgyet a locsolkodás napja előtt.

Édes Richárd

Van, aki a hagyományos módszert választja

Fotó: Bach Máté

Mária 70 éves, és még mindig lelkesíti az ünnepi locsolkodás: 

„Szirmabesenyőn élek, és nálunk napjainkban is verset mondanak a locsolkodó rokonok, a szomszéd gyerekek. Én imádom ezt, igazi élmény. Már nem jönnek idegen locsolók, senki sem érkezik az utcáról egy kölnivel és verssel, mint a régi időkben. Mert akkoriban még megesett, hogy a barátok egy locsolkodóközösségként az egész falut végigjárták, és becsöngettek minden házhoz, nem csak a rokonokhoz.” 

Karnok Csaba
Húsvéti locsolkodás a Varga fiúkkal
Fotó: Karnok Csaba

Mónika 28 éves, és a locsolók helyett inkább az utazást választja húsvétkor: 

„Tizenöt éves koromban végre lett a locsolkodásnak. Nem győztem mosni a hajam, elegem lett az egészből. Régen ez egy kedves szokás volt, mert jó volt látni az öltönyös férfiakat, és a tojás, a kölni kellemes hangulatot kölcsönzött az egésznek. Ma már ez nem így működik. A locsolkodók parfümöt használnak, és csak a nők ruháját fújják be vele, nem a hajukat. Szerintem a húsvét kiment a divatból. Kezd teljesen eltűnni, mert az emberek elzárkóznak előle, és inkább az online világ felé fordulnak. A húsvét nem is nagyon tud működni a 21. században: egyáltalán nem járnak össze az emberek, inkább csinálnak helyette egy chatcsoportot. Valahol itt rejlik a probléma gyökere a húsvéttal.” 

Ágnes 55 éves, és szerinte manapság már nem divat a locsolkodás: 

„Egy kis településen élek, de már rég nem jönnek házról házra a locsolók, mint korábban, ez szerintem napjainkban a családok többségében sem jellemző. A férjem meglocsol engem és a lányaimat. Megmondom őszintén, sosem szerettem, ha összekölnizik a hajam. Gyermekkoromban más volt a helyzet: csokitojással és nyuszikkal felszerelkezve vártam a locsolókat. Mára viszont változott a helyzet és a szokások, teljesen máshogy ünnepelnek a családok.”

0028
Ezek a lányok már biztos nem hervadnak el
Fotó: MW

A 38 éves Regina szerint fontosak a húsvéti hagyományok, de a locsolkodásnak is legyenek saját szabályai: 

„Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor sorban állnak a locsolók, és egyszerre tízféle illattól bűzlik a hajam. Sokan 200 forintos pacsulikkal jönnek, ezektől gyorsan megfájdul a fejem. Én ragaszkodom hozzá, hogy a saját parfümömmel locsoljanak meg, és csak a versmondás után. Nem kell hosszúnak lennie, egy négysoros vers is lehet egészen kiváló! Apukám egyébként negyven éve ugyanazzal a verssel jön locsolkodni, és még mindig ugyanúgy élvezem, mint kislánykoromban. Húsvétkor összejön a család, mi már hetekkel előtte tojásokat festünk. Két lányom van, és rendkívül fontosak a hagyományok, lényeges, hogy továbbadjuk őket a gyermekeinknek. Ezért is nagyon szeretem a húsvéti locsolkodást.” 

Erika 63 éves, és a tréfás versek mellett locsolkodáskor azt kéri, ne kerüljön kölni a hajára: 

„Nem szeretem a hajamban az össze-vissza illatkavalkádot! Az a legelfogadhatóbb számomra, ha csak a blúzomra vagy a kezemre fújják a kölnit, nem a hajamra. A vicces verseket szívesebben fogadom, mint a klasszikus és sokszor már unalmas Zöld erdőben jártam-stílus képviselőit.” 

A 33 éves Lilla a locsolkodás helyett a kirándulós húsvétot kedveli:

„Fontos megőrizni a régi népszokásokat, de én szeretek kimaradni a nagy locsolkodásból. A szüleimmel gyermekkoromtól kezdve elmenekültünk valahová a locsolók elől. Húsvétkor mindig béreltek egy faházat a barátaikkal Szilvásváradon vagy Nagyvisnyón. Ilyenkor kirándultunk, eldugott csokitojásokra vadásztunk, sütöttünk valami finomat. Én ezt a húsvétot szeretem a locsolkodás helyett! Viszont remélem, hogy fennmarad a húsvéti locsolkodás valamilyen formában.” 

Karnok Csaba
Szokás a nő rokonokat, lányismerősöket végiglátogatni húsvét hétfőn
Fotó: Karnok Csaba

Ottília 77 éves, és mai is örömmel gondol a régi locsolkodás tradíciójára: 

„A húsvéti locsolkodás egy kedves vidéki szokás számomra, nagyon tetszett nekem fiatalkoromban. Hímes tojásokkal, terített asztallal vártuk a locsolókat, akik ekkoriban még csapatostól érkeztek, a fiam is rengeteget locsolkodott a faluban. Az igaz, hogy többször hajat kellett mosnom, mert rengeteg kölnit használtak. Szebbnél szebb verseket mondtak, de volt aki csak vizet öntött a hajamra, néha megúsztam a kölnit. Vidéken még ma is létezik a húsvéti locsolkodás, csak sokkal szolidabban, mint egy-két évtizeddel korábban”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában