Oktatás

2024.04.03. 10:49

Így van lehetőség a módosításra a középiskolákba való felvételinél

Mikor érdemes változtatni és hogyan? Segítünk.

Szóbeli felvételi március elején a miskolci Herman gimnáziumban

Fotó: ÉM

A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai alapján április 8–10. között lesz lehetőségük a tanulóknak és gondviselőiknek a középiskolai jelentkezések változtatására.

Mikor érdemes átgondolni a változtatást?

A módosítás nem kötelező, abban az esetben érdemes élni a lehetőséggel, ha a tanuló mégsem az eredetileg első helyen megjelölt intézménybe vagy tagozatra szeretne felvételt nyerni, ugyanis az iskolák és a tanulmányi területek, tagozatok jelentkezéskor megjelölt sorrendje a mérvadó abban, hogy végül melyik középiskolában és milyen irányban kezdheti meg tanulmányait a diák.

Csak a sorrend változtatható

Új iskolát nem lehet a módosító tanulói adatlapon feltüntetni, csak a felvételi lapon megjelölt iskolák sorrendje változtatható.Az esetleges módosítás során tanulmányi területet törölni nem lehet, csak azok sorrendje alakítható át.
Új tanulmányi terület felvételére csak az iskolával való egyeztetés után van lehetőség, abban az esetben, ha az intézmény szerepel az eredeti tanulói adatlapon.

A hat- és nyolcévfolyamosba jelentkezőket érinti

Amennyiben valaki változtatni szeretne, a módosító tanulói adatlapot továbbítani kell az Oktatási Hivatalba a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerben a felvételi lapok kitöltésével megegyező módon. A nyolcadik osztályos tanulóknak az általános iskolájuk intézi a középfokú felvételi eljárással kapcsolatos tennivalókat. A hat, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba való jelentkezés nem kötelező, így a jelentkezési folyamat a gondviselő feladata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában