Rendőrségi ellenőrzések

2024.03.12. 07:00

Lecsap a rendőrség arra, aki nem csatolja be a biztonsági övét

Varga János alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetőjével beszélgettünk az ellenőrzések hátteréről. És arról, hol tart a miskolci közlekedéskultúra a biztonsági öv használatában.

Édes Richárd

Öt napon át számíthatunk rendőrségi ellenőrzésre

Fotó: Bujdos Tibor

A biztonsági öv kifejezetten hangsúlyos a napokban tartó rendőrségi ellenőrzések során. Varga János alezredes elmondta: a ROADPOL, az Európai Közlekedésbiztonsági Szervek Hálózata előírásai szerint éves szinten tíz alkalommal meghirdeti ezt az akciót, ilyenkor ellenőrzéseket tartanak az egész unióban. Március 11-től (azaz tegnaptól) öt napon keresztül a biztonsági öv használatát ellenőrzik az utakon, legyen szó az utasokról vagy a gépkocsivezetőkről.

Fokozott ellenőrzés a miskolci utakon

Mindenkinek a saját érdeke lenne a biztonsági öv bekötése. Mert egy baleset esetén ezáltal könnyebben megúszhatják a súlyosabb sérüléseket, az ütközéseket.
„A fő baleseti ok rendszerint a sebességtúllépés, az elsőbbség meg nem adása és a biztonsági öv használatának elmulasztása, a gyorshajtás, illetve az ittas vezetők kiszűrése”-beszélt a tapasztalatokról a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezetője.
A biztonsági öv elejét veheti a balesetek során a sérüléseknek, illetve a sérülések súlyosságának alakulásában is szerepe van. Ezt ellenőrzik a vármegye csomópontjain több csoport bevonásával, jelentős rendőri erő igénybevételével. Van, ahol csomópontokban ellenőriznek, máshol pedig a különböző útszakaszokon.

Tudta? Van, akinek nem kötelező becsatolni az övet

Nem kötelező becsatolnia a biztonsági övet a mentőknek, a buszvezetőknek és a taxisoknak. „A KRESZ 48. szakasza egyértelműen fogalmaz ezekről a helyzetekről. A taxisoknál azért nem kell például bekötni az övet, mert megeshet, hogy az autóban megtámadják őket, és ennek elhárítása érdekében ez az előnyösebb”- ismertette a kivételeket Varga János alezredes.

Sok gépkocsivezető és utas még mindig nem használja a biztonsági övet, pedig csak egy mozdulatról lenne szó. Tavaly Csatlakozz címmel indítottak egy kampányt, hogy felhívják a közlekedők és a vármegyében élő figyelmét a biztonsági öv használatára.

Milyen büntetésekre lehet számítani?

Amennyiben az autóvezetők vagy utasaik nem használják a biztonsági övet, a rendőrség közigazgatási eljárást indít ellenük. Másrészt a biztonsági öv figyelmen kívül hagyása büntetést von maga után attól függően, hogy lakott területen belül vagy azon kívül történt. A büntetett személyek közlekedési büntetőpontot és pénzbüntetést kapnak érte.
Varga János megjegyezte, a közelmúltban volt egy közlekedéstudományi felmérés, amely vizsgálta a biztonsági öv használatának arányát. „Az elmúlt két év eredményeihez viszonyítva most mér elértük azt, hogy 97 százalékos a biztonsági öv használata. Január és február hónapban azonban több ezer biztonsági övvel kapcsolatos rendőrségi intézkedés volt. Az a tapasztalat, hogy gyakran a hátsó ülésen ülők felejtik el bekötni magukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában