Csodák alulája

2024.03.25. 15:18

Szerintük nem választja el fényév a művészt a tudóstól

Természettudományos napokat tartanak az Avasi Gimnáziumban.

Répássy Olívia

Az Avasi Gimnáziumba várják az ifjú érdeklődőket

Fotó: BOON

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon szeretettel várják az érdeklődőket a miskolci Avasi Gimnáziumba -, a csodák aulájába, ahol számos érdekesség ki is próbálható, szerdán délelőtt fél 9-től délig. Sok művészeti alkotáshoz ugyanis nélkülözhetetlenek a kémiai és fizikai felfedezések, eszközök és anyagok. 
Az iskola diákjai és a betérő gyermekek egyaránt kipróbálhatják a cianotípiás képalkotási eljárást, ami csak konkrét vegyszerekkel végezhető el.  

Cseh Tünde szervező és kémia-fizika szakos tanár elmondta, a kép előhívásához használt ultraibolya fény előállítása a fizikának és a technológiának köszönhető. 

"A képkészítéskor alkalmazott kémiai reakció elvégezhető külön kémcsövekben a képkészítés után. Még magyarázatot is kapnak hozzá a jelenlévők. A természettudományos laborunkban az ultraibolya fény és különböző színes fénysugarak hatásait láthatjuk majd szemet gyönyörködtető formában. Előállítjuk a jól ismert szivárványt, de modern technikai eszközökkel elektronikusan is kirajzoltatjuk, hogy egy adott fénysugárban milyen színű fénysugarak, milyen erősséggel szerepelnek. Persze a szivárványt híres festők festményeinek bemutatásán keresztül is szemlélhetjük" 

– mondta el portálunknak.

Természettudomány a művészetekben 

Egyes állatok és növények színeinek okára is választ kaphatnak az Avasiba betérők, de egyéb érdekességek is lesznek még.   

"Bemutatjuk a rézkarc készítés folyamatát, az autótervezés művészetét, a cseppkövek képződését. Mikroszkópba nézve a mikrovilág természetes művészeti alkotásaira is rápillanthatunk. Az emberi test felépítését és működését diákjaink a saját rajzaikon, festményeiken mutatják be. Szünetekben láthatjuk egyes állatok násztáncát, valamint érdekes technikával készített animációs képeket. Lesz „bogarazoo”, hangszerek fizikája, a „beszéd csodája”, vagyis a hangképzés nyelvtani, biológiai és fizikai alapjainak bemutatása. Érdekesnek ígérkezik a fák kommunikációjának a bemutatása is. A matematika a Fibonacci számsor és az aranymetszés bemutatásával képviselteti magát, művészeti alkotásokon keresztül" 

– sorolta a szervező tanár.

Művészet a természettudományokban 

A felsoroltakat diákok mutatják be és magyarázzák el társaiknak.  

"Kiváló lehetőség ez a tanórán kívüli tanulásra, ahol nem padok közé szorítva kell végigkövetni az órát, hanem kissé szabadabban, a természetes kíváncsiságra alapozva lehet rácsodálkozni a világra. A cél, hogy úgy tanuljanak kémiát, fizikát, biológiát és földrajzot, hogy nem tudatosul a tanulás ténye, valamint hogy a művészeteken keresztül olyanok érdeklődését is felkeltsük, akik eddig csak kötelességből tanulták a természettudományokat. Nem elhanyagolható, hogy a bemutatókra felkészülő gyerekek elmélyednek az adott témában. A közös előkészületekben jobban megismeri egymást tanár és diák, sőt maguk a tanárok is összetartóbbá kovácsolódnak"

 – mondta Cseh Tünde.

Egyéb programok 

A természettudományos napokon az említetteken kívül még két nagy program lesz. "Az egyiken a „Kedvenc érettségi kísérletem” kihívás keretében a diákok egymásnak mutatnak be és magyaráznak el kémiai és fizikai emelt szintű kísérleteket. A másik pedig két kísérleti bemutató lesz kedden a színháztermünkben, ahol egyik kollégánk, Tepliczky István mutat be fizikai és kémiai kísérleteket segítőjével, Hainess Annamária tanárnővel együtt" – mondta a szervező, aki elárulta, minden évben megszervezik a programsorozatot több mint tíz éve.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában