A francia nyelvet népszerűsítik

2024.03.23. 12:58

Francia sajtokat kóstoltak, majd "csúnyán" is beszélhetnek az avasi diákok

Az Avasi Gimnázium diákjai több programon is részt vehetnek, hétfőn pedig megismerhetik a francia argót is a Frankofónia Hónapja rendezvényén.

A francia nyelv áll az Avasi Gimnázium programjának fókuszában

Fotó: ÉM

Kék, fehér és piros színekbe öltözött az Avasi Gimnázium, aminek franciatanárai már négy éve koordinátorai a programsorozatnak a miskolci Alliance Francaise-zel együtt. Március 20-a ugyanis a frankofónia nemzetközi napja. Magyarország is megfigyelő tagja a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, ami minden évben választ egy központi témát, melyre szeretné felhívni a figyelmet. 2024-ben az alkotást, innovációt, vállalkozást helyezték a figyelem középpontjába. Idén a vármegyében tíz helyszínen tizennyolc rendezvényt szerveztek egy teljes hónapon keresztül. Ehhez iskolák és kulturális intézmények csatlakoztak koncertek, filmnapok, előadások, iskolai frankofón napok és versenyek szervezőiként. A cél közös: a francia nyelv és kultúra népszerűsítése. A programsorozat április 12-ig tart, ez a nap egyben a beadási határideje annak az országos civilizációs versenynek, melyet a gimnázium tanárai hirdettek meg Paris JO de nouveau címmel. A kreatív verseny résztvevőinek el kell képzelniük, és egy videóban vagy egy prezentációban bemutatniuk, hogy milyen lenne egy újabb olimpia Párizsban száz év múlva.

Érdekességekkel készültek

A frankofón napra ellátogatott Raymond Lardellier, az Alliance Francaise igazgatója. A program egyik innovatív eleme volt a kreatív frankofón civilizációs vetélkedő, melyet a gimnázium francia nyelvi előkészítősei állítottak össze. Az érdeklődők számára még breton tánc tanulására is nyílt lehetőség. Az Avasi Gimnázium francia anyanyelvi tanára, Amandine Humbert a francia sajtokról tartott érdekes, interaktív előadást a gimnazistáknak és a meghívott általános iskolásoknak, akik már minden bizonnyal különbséget fognak tudni tenni friss, lágy, préselt, ömlesztett és kemény sajtok között. Ha nem fogyasztanak is majd 25 kilogramm sajtot évente, mint a franciák, de a szervezők remélik, hogy megkedvelték a camembert, gruyère, munster, comté, vagy kecskesajtok valamelyikét, melyeket az előadás után meg is kóstolhattak. A francia sajt ugyanis nemcsak egy étel, hanem a francia kultúra része.

A frankofónia eseményei hétfőn folytatódnak az Avasiban egy újabb előadással, amiben a francia argót (zsargon, tolvajnyelv - a szerk.), az úgynevezett verlant ismerhetik meg az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában