Figyelem!

2024.03.31. 07:00

Véghajrájához érkezett a lakásbiztosítás-váltás

Van némi bizonytalanság az ügyfelekben, hogy milyen esetekben érdemes élni a lakásbiztosítás-váltás lehetőségével a biztosítási tanácsadó szerint.

Gárdonyi Edina

Fontos a megfelelő lakásbitosítás

Fotó: Shutterstock

Az idei évtől minden márciusban lehetőség nyílik arra, hogy - a biztosítási évfordulótól függetlenül - az ügyfelek felmondják a korábbi lakásbiztosításukat, és újat kössenek. A márciusi kampány során március 31-ig – idén az ünnepnapok miatt április 2-ig – írásban kell beérkeznie a biztosítóhoz a felmondásnak. 

A boon.hu Uray Attila biztosítási tanácsadót kérdezte arról, hogy milyen esetekben érdemes biztosítást vagy akár biztosítót váltani. 

„Az ingatlanok értéke folyamatosan nő, ezért nagyon fontos legalább kétévente átdolgozni a lakásbiztosítást, hogy aktualizáljuk, ami azt jelenti, hogy az aktuális négyzetméterárral számoljuk ki a biztosítási összeget. Ez van, amikor díjemelkedéssel, de sok esetben - a kedvezmények igénybevételével - díjcsökkenéssel is járhat. Az ügyfelek és a biztosítótársaságok közös érdeke, hogy a biztosítási védelemmel ellátott ingatlanok ne legyenek alulbiztosítva.” 

Akkor érdemes váltani, mondja a szakértő, ha új személy költözik az ingatlanba, vagy valaki elköltözik, ha bővítés miatt változik az épület területe, illetve bármilyen beruházás történt, például napelem került az ingatlanra, esetleg nagy értékű berendezéssel vagy felszereléssel – ez lehet egy nagyobb értékű elektronikai eszköz, de akár egy értékesebb vadászfelszerelés is – bővült a háztartás. 

„Amennyiben elégedett az ügyfél a biztosítással, abban az esetben is érdemes időnként az üzletkötővel átbeszélni, hogy szükség van-e aktualizálásra” – tájékoztatott a szakértő. Abban az esetben, ha a váltás mellett dönt valaki, a lakásbiztosítás a felmondás biztosítóhoz való beérkezésétől számított 30. napon szűnik meg. 

Ezeket jó tudni 

A felmondási idő egyben a díjhátralék rendezésére nyitva álló határidő is, díjhátralék esetén ugyanis nem lehetséges a biztosítás felmondása. Ha túlfizetés van – hiszen a biztosítási díj előre fizethető akár egy évre is –, azt a biztosító a felmondási idő lejárta után köteles visszatéríteni. 

Amennyiben a biztosító a szerződéskötéskor tartamkedvezményt, -engedményt nyújtott a szerződő számára a biztosítási díjból, a szerződés határidő előtti felmondása esetén a biztosító ezt a kedvezményt, engedményt jogosult visszakövetelni. Ilyen esetben érdemes utánajárni a felmondás feltételeinek. 

Új lakásbiztosítás kötésekor kiemelt figyelmet kell fordítani a pontos négyzetméter megadására, a melléképületeket is bele kell venni a szerződésbe, mert csak ezek alapján lehet helyesen, pontos értékkel számolni

 – tanácsolta olvasóinknak Uray Attila. 

Még nagy az érdeklődés

A biztosítók február 15-ig értesítették ügyfeleiket a lakásbiztosítási kampányról, ennek ellenére – ahogyan az országosan is jellemző – Miskolcon és környékén a napokban lett nagyobb mozgolódás az ügyfelek körében, akik sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy átdolgozást vagy biztosítóváltást szeretnének, ezért az utolsó napokban még nagy érdeklődésre számítanak – válaszolta a tanácsadó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában