Zsebbe vágó

2024.03.17. 14:40

Így verik át a posztokban, kommentekben az utasokat (3. rész)

Senki nem szereti, ha a kifizetett temérdek pénze ellenére rossz szájízzel jön haza a külföldi útjáról. Turisztikai szakértő fedi fel olvasóinknak, hogyan verik át az utasokat egyes irodák, mire kell figyelni, mit tehetünk ez ellen.

Csákó Attila

Legyünk körültekintőek az utazások foglalásánál! Nem minden esetben azt a szolgáltatást kapjuk, amire befizettünk

Számos olyan eset van, amikor a nyaralás alatt meglepetés éri az embert, nem azt kapja, amit az iroda – tudatosan vagy tévedésből, esetleg harmadik fél hibájából – ígért. Egyes utazási irodák fondorlatos módon verik át ügyfeleiket.

Ezeket az eseteket mutatja be olvasóinknak egy neve elhallgatását kérő turisztikai szakértő. 

Háromrészes sorozatunk első fejezetében olyan eseteket mutattunk be, amelyek a szállás elhelyezkedésével – a tengerre néző szoba minden, csak nem tengerre néző, vagy a tengerpart csak légvonalban van 350 méterre – és tisztaságával foglalkozott. A második részben az étkezés körüli anomáliákat - az all inclusive ellátás nem igazán pazar, illetve egyes desztinációkban a szavatossági idő nemlétező fogalom. Volt, hogy a reptéri illetékkel is trükköztek egyes irodák, és azt is megtudhatták olvasóink, hogy idehaza vagy külföldön érdemes befizetni egy utat. 

Tisztességtelen haszon? 

Megkérdeztük szakemberünktől, hogy a helyszínen befizetett fakultatív kirándulás az olcsóbb, vagy az irodán keresztül foglalt program. Rámutat: erre nincs egyértelmű válasz.

A fakultatív programokról érdemes tájékozódni a helyszínen, nem kell fejest ugrani, még akkor sem, ha az idegenvezető az érkezést követő másnap reggel „lerohanja” a csoportot, hogy most vagy soha, aki nem fizet, az lemarad az attrakcióról.

Ha fakultatív programra vágyunk, előtte tájékozódjunk, mert nem mindegy, hogy mit kapunk a pénzünkért 

Hogy mi a tisztességtelen haszon, azt pedig szerinte nem lehet egész pontosan meghatározni. Rámutat, az irodáknak ugyanis azzal is számolniuk kell – a teljes út, illetve a fakultatív programok esetében is -, ha beüt egy váratlan esemény, például elromlik az utasok szállító busz, akkor nekik azonnal szerezni kell egy másikat, ha nincs, akkor csillagászati összegért, de a problémát meg kell oldani, ezt pedig a normál profitból - ami durván 20 százalék -, nem tudnák kigazdálkodni, ezért a problémamentes utak profitjából kell tartalékolniuk. Váratlan események pedig nem ritkák e szakmában – húzza alá. 

Érdekérvényesítés 

Arra a kérdésre, hogy az átveréseik miatt egyes irodák hosszú távon nem szenvednek-e komoly kárt, hiszen akit egyszer becsap egy utaztató, az vélhetően elpártól tőle, hiszen „palimadárnak” érzi magát, ráadásul az esetet elmeséli baráti körben, netán még a közösségi médiában is megosztja, azt felelte: az irodák számára fontos minden utas (befizetése is), de az érem másik oldala, hogy a problémás esetek aránya az egyénileg utazók esetében sokkal magasabb, mint az irodával utazóké. Ráadásul utóbbi esetében a jogorvoslati lehetőség – békéltető testület, fogyasztóvédelem, Gazdasági Versenyhivatal – adott, van esély az érdekérvényesítésre, a szabályozás nálunk elég szigorú. 

Egy külföldi szolgáltató esetében még az unión belül is minimálisak az utas érdekérvényesítő lehetőségei, hiszen egy másik országban, más nyelven kell a jogszabályokat megismerni vagy ügyvédet fogadni, egy másik állam bírósága pedig vélhetően valamilyen szinten a saját országa vállalkozásait preferálja az ügyben. Az unión kívül pedig szinte semmi esély egy per megnyerésére. Azt is fontosnak tartja megjegyezni: az érdekérvényesítés érdekében nagyon fontos, hogy a problémáról a helyszínen vetessünk fel jegyzőkönyvet, ha nincs telepített idegenvezető, akkor a portással vagy két tanúval jegyeztessük ellen a dokumentumot (nem formanyomtatvány, kockás papírra is jó). Továbbá célszerű emailben is jelezni a problémát az iroda felé. 

Valótlan bejegyzésekkel verik át az embereket 

Egy adott szállásról a közösségi médiában – a posztok, kommentek alapján - mennyire célszerű tájékozódni kérdésre pedig azt feleli: 

sok esetben maguk a szolgáltatók tesznek álnéven bejegyzést, sőt, ma már vannak bérbeíró vállalkozások is. Így ezek a kommentek a legtöbb esetben manipuláltak,

 semmit nem mutatnak az adott szállás minőségéről, színvonaláról. 

Sokszor festenek rózsaszín képet a helyekről, a szállásról, így verik át a leendő utasokat a közösségi médiában

Praktikus tanáccsal is ellátja olvasóinkat: ha egy utasnak nagyon bejön az adott térség, és tervezi, hogy egy év múlva vagy évekkel később visszatér, akkor a már megismert szállodát válassza, vagy nézzen körbe a környéken, és keressen olyan szállást, amely jónak tűnik számára. 

Kicsi vagy nagy iroda? 

Arra a kérdésre, hogy a kisebb méretű vagy a nagy irodák a megbízhatatlanabbak, azt felelte: nincs általános recept, de érdemes azt is tisztázni, mi számít átverésnek, és mi az ami „csak” nem etikus. Az is igaz, hogy a nagy irodák alkalmazottjait gyakrabban hívják study túrákra, ahol megmutatják nekik a szállodai és egyéb kínálatot, választékot, így jobban képben lehetnek az adott desztinációról. A szektor anomáliáira rámutató informátorunk szerint az már egy másik kérdés, hogy itthon a főnökük az értékesítések során mennyire engedi őket „őszintének” lenni az ügyfelek irányába. 

A bemutatott esetek nem igazak minden irodára, azok kiragadott negatív példák, melyekkel azt mutatjuk be, hogyan verik át az utasokat egyes utazási irodák. A szakember hangsúlyozza: temérdek utazási iroda korrektül jár el. Ráadásul, a problémás ügyek ellenére sokaknak még mindig érdemesebb irodával utazniuk, akiknek viszont nagy a rizikóképességük és jó a nyelvtudásuk, ők bátrabban indulhatnak egyénileg útra. 

Recept a fapadosokhoz 

Az adott célra való eljutás is sok esetben idegi megpróbáltatásokkal járhat. A fapadosnak nevezett légi cégek esetében célszerű időben lefoglalni a repülőjegyet, és nem érdemes azzal variálgatni – tanácsolja szakemberünk. Szerinte a legfontosabb szabály, ha fapadossal érkezik valaki egy külföldi útról haza, akkor másnapra ne tervezzen semmit, se pihenést, se munkát, mert lehet – akad rá példa -, hogy akkor még éppen egy külföldi reptéren várja a „csodát”: a gép indulását. 

Flugzeug, Service
Ha számos pluszt kér az utas a fapados járaton, akkor majdnem ott van, mintha egy menetrend szerinti járattal utazna

Rámutat: a fapados repülők sokak számára megfelelőek az alacsonyabb tarifájuk miatt, de ha számos pluszt kér az utas, akkor majdnem ott van, mintha egy menetrend szerinti járattal utazna. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában