boon.hu video

2024.02.12. 17:32

Megtanították, mit kell mondani segélyhívás esetén (fotókkal, videóval)

Nyílt nappal várta az óvodás csoportokat és az iskolai osztályokat a miskolci 112 Hívásfogadó Központ.

Édes Richárd

A fegyverekkel is ismerkedtek a gyerekek a 112-nél

Fotó: Bujdos Tibor

A kicsik játékokkal, kvízekkel, kirakókkal gyakorolhatták az életmentő elsősegélynyújtást. Közben azt is megtanulták, mi a teendő, ha valamelyik családtagjuk vagy iskolatársuk rosszulléte esetén hívni kell a 112 számát.

Ha baj van... 

A nagyobb gyermekeket fegyverzeti bemutató várta és a Police Medic, ami egyébként egy elsősegélynyújtó tanfolyamnak felel meg. A játékos gyakorlatok során a kicsik felkészülhettek arra, mit kell mondaniuk egy esetleges éles segélyhívás esetén.  

„Ilyenkor egy felnőtt a legtöbbször összeszedetten, koncentráltan tud fogalmazni. Azonban egy gyermeknek meg kell tanítani, nagyjából milyen kérdéseket fog kapni, és ezekre milyen válaszokat kell adnia. Azért, hogy kifejezetten azokra a kérdésekre válaszoljon, amit az operátor feltesz” – beszélt a részletekről dr. Huszti Tamás rendőr főhadnagy, osztályvezető-helyettes. 

Dr. Huszti Tamás szerint ezzel a tudással felvértezve a gyermek olyan lépéseket tehet, amikkel meg tudja menteni a szülő életét egy egyszerű légzésvizsgálattal, újraélesztéssel vagy egy stabil oldalfektetéssel. Így fenn tudja tartani az életfunkciókat addig, amíg megérkezik a szakszerű segítség. Az elsősegélynyújtás alapjainak birtokában a kicsik a saját maguk épségére is jobban oda tudnak figyelni, a szüleik, barátaik, óvodás- vagy iskolatársaik egészségével együtt.

Így kell újraéleszteni 

A lányok nagy lelkesedéssel gyakorolták az újjáélesztést az AMBU babán, a stabil oldalfektetést a tataminon. Közben a fiúk minden erejüket beleadva tették próbára erejüket, és gumibotos ütésekkel tesztelték a biztonsági rendőrpáncélt.  

Egy játékos kvíz keretében a gyerekek elsajátították a segélyhívóval kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Például megtanulták, mikor érdemes hívni a 112 számát, és milyen következményei vannak, ha valaki csak szórakozik ezzel a lehetőséggel.

A legjobb hívásfogadók 

Öt személyt választottak az év hívásfogadója cím elnyerésére a miskolci 112 Hívásfogadó Központban. Azért esett rájuk a választás, mert feletteseik visszajelzései alapján ők tették a legtöbbet a hívásfogadások sikeres előmozdításáért, és munkájukon felül is sok segítséget adtak a segítséget kérő telefonálóknak. 
Tallós Katalin is a díjazottak között szerepel. Katalin 2020 júniusától dolgozik a segélyhívónál. 

Tallós Katalin az egyik leghjobb hívásfogadó
Fotó: Bujdos Tibor

- Mi az első kérdés, amit feltesz a vonal másik végén lévőnek? 

- Megkérdezem, miben tudok segíteni. A bejelentő elmondja az adott problémáját, és azt is, hogy rendőrre, mentőre vagy tűzoltóra van szüksége. Aztán utána címet egyeztetünk arról, hová kell küldeni a segítséget, a készenléti szerveket. 

- Időnként kapnak meglepő hívásokat? 

- Főleg az elején, ez mindenkivel megesik. Persze a mai napig jönnek olyan hívások, amikor az ember a fejéhez kap, mert ilyen esettel eddig még nem találkozott.  Megesik, hogy idősebbek hívnak, akik szeretnek érdeklődni a tudakozó vagy a betegszállító elérhetősége iránt. Aranyosak és kedvesek, bár néha előfordul, hogy csak beszélgetni szeretnének valakivel.  

- Mi kell ahhoz, hogy valaki jó hívásfogadó legyen? 

- Rengeteg türelem, empátia és segítőkészség. Egymás között rendszeresen megosztjuk a tapasztalatokat, mert meglepő dolgok történnek, és együtt sokat tudunk ebből tanulni.  

- Meddig lehet ezt csinálni, hogy az ember ne égjen ki? 

- Én már lassan 4 éve itt vagyok, és egyáltalán nem érzem azt, hogy nekem ebből elegem lenne. Vannak rossz napjai az embernek, de én a mai napig szeretem csinálni. A változatosság és a sok pozitív visszajelzés vezérel. Ezek jelzik, hogy jó úton haladok a hívások fogadásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában