Jó ez így?

2024.02.19. 20:00

Rémisztő, ahogy néhol kinéz a miskolctapolcai Csónakázó-tó

Lehet, hogy igazuk lesz a kétkedőknek, ebből még baj lehet a miskolctapolcai Csónakázó-tónál.

Szaniszló Bálint

Biztos, hogy nem normális, ahogy itt kinéz a miskolctapolcai Csónakázó-tó partja

Fotó: Bujdos Tibor

Nem csekély késéssel 2023. tavasza helyett csak nyár közepére fejeződött be a miskolctapolcai parkokban és környékén elkezdett nagyszabású megújítási projekt. A munkálatoknak nagyon fontos része volt a Csónakázó-tó és a part közvetlen környezetének rekonstrukciója.

Iszaptalanították is 

Mint a boon.hu részletesen beszámolt róla, a Csónakázó-tavat megszabadították az évtizedek alatt felgyülemlett több méter vastag iszaprétegtől. Az eltávolítás érdekében egy igencsak furcsa képződmény szállta meg a tavat. Elől és hátul is vastag csővezeték ágazott ki belőle. Egy iszapfaló úszóberendezésről volt szó. Az elől kiágazó cső a tó mélyéről szívta fel a lerakódást, a hátul lévő pedig egy másfél kilométeres vezetékhez csatlakozva egészen a miskolctapolcai nagyparkolóig szállította.  

A nagyparkolóban hatalmas paplanokba szivattyúzták az iszapot, amely aztán szépen, fokozatosan összeszáradt. Mintegy két és félezer köbméternyi iszap vándorolt az alkalmi csővezetéken keresztül a Csónakázó-tóból a nagyparkolóban lévő szárító, ülepítő paplanokig - tudta meg portálunk.  

A Csónakázó-tó partját és a körülötte lévő sétányokat is felújították a projekt keretében. Újjáépítették a Barlangfürdő közelében lévő két hidat is. Mint ismert, az egyiket, a mókusos-hidat szerették volna eredeti formájában megőrizni, de időközben kiderült, hogy korhadásnak indult a tartószerkezete, így helyette is vadonatúj hidat kellett készíteni.

Ki kellett volna vágni a fákat? 

Valami nincs rendben a miskolctapolcai tó felújítása körül. Az erdő felé eső oldalon több helyen látszólag a part támfalához tartozó betondarabok állnak ki a kövek közül, néhány helyen nem is egységes a part. Olyan mintha a víz alámosta volna a partot. Az is erre utal, hogy a közvetlenül a parton lévő fák szinte beborulnak a vízbe.  

Érdekesség, hogy ezt a projektet még az előző önkormányzat készítette elő és az ő terveikben az szerepelt, hogy körben ki kell vágni a part közvetlen közelében lévő fákat, mert a part támfalát teljesen újjá kell építeni éppen azért, mert a víz már alámosta a partot.

Meddig bírja? 

A most befejeződött projektben már nem szerepelt a fák kivágása. Azzal az indokkal, hogy akkor sokat veszítene esztétikájából a Csónakázó-tó. 
Mindezek ismeretében csak remélhetjük, hogy nem történik baj, a Csónakázó-tó parttámfala bírja a terhet és a fák sem dőlnek be majd teljesen a vízbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában