boon.hu video

2024.02.18. 21:16

Így árad a Tisza - fotókkal, videóval

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén továbbra is árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán, a Bodrogon, és a Taktán.

Boon.hu

Fotó: Ádám János

Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el a munkatársaik a védvonalakon első-és másodfokú árvízvédelmi készültség keretében közel 334 km-en. Az ÉMVIZIG működési területének mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség.

A Tisza csütörtökön tetőzött Tiszabercelnél. Pénteken a tetőzés Tokajnál is megkezdődött, Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében pedig hétvégén érkezett a tetőzés. A Tisza vízállásainak készültségi szint alá süllyedése megkezdődött Záhonynál és a jövő hét péntekig valószínűleg a teljes ÉMVÍZIG kezelésbe tartozó folyószakaszon lezajlik majd.

A Bodrog csütörtökön tetőzött Felsőbereckinél, lentebb péntek reggel még nagyon lassan áradt a folyó, de a Tisza tokaji tetőzésével együtt a Bodrog Sárospatak alatti szakaszán is megkezdődött a tetőzés. A hét végétől a folyó teljes hazai szakaszán megindul az egyelőre nagyon lassú apadás. A Sajón kialakult kisebb árhullám levonulóban van, készültségi szint alá süllyedtek a vízállások, már csak a tiszai torkolathoz közeli szakaszon árad a folyó.

A Taktán a Kesznyéteni árvízkapunál még emelkednek a vízszintek.

A 3307. számú, ároktői komphoz vezető út 33+594 - 34+426 km közötti szakaszát a Tisza magas vízállása miatt az illetékes közútkezelő 2024. január 23-án lezárta. Ároktő és Tiszacsege között a komp nem üzemel.

A komp a Sajó magas vízállása miatt Muhi-Köröm között nem üzemel.

Az ÉMVÍZIG mind a 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 32 db szivattyútelepen van elrendelve belvízvédelmi készültség (29 db szivattyútelepen I. és 3 db szivattyútelepen II. fokú készültség). A belvízzel borított terület nagysága csökkent. Az elmúlt nap folyamán a befogadó folyókba közel 652 000 m3 belvíz átemelésére történt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában