Ez a divat!

2024.02.02. 14:35

Eláruljuk, veszi vagy készíti a többség a farsangi jelmezeket

A farsangi mulatságok hónapja kezdődött el a februárral, a jelmezek többségét egyszer használják életük során a gyerekek. Hogyan jutnak hozzájuk a szülők?

Répássy Olívia

Szkrinyár Marci Ludas Matyiként a tavalyi, ovis farsangon

Fotó: olvasó

Hogy felismerhető legyen, kinek is bújt a bőrébe a farsangoló, a karakter jellemző jegyeit kell megjeleníteni, a többi szinte mindegy. Ha tehát például rendőr szeretne lenni a kicsi, akkor a sapka, a gumibot, a bilincs vagy a fegyver valamelyike elengedhetetlen kellék, aztán elég bármilyen kék ruha, és máris jelezve van, hogy milyen foglalkozást űz a maskarás. Ezek bármelyike beszerezhető a boltokban, akár nagyáruházakban, de az internetről rendelve is, akár használtan megvásárolva kínálójától. 

Korábban volt lehetőség jelmezkölcsönzésre a Miskolci Nemzeti Színház jelmeztárából, ez idén nem áll rendelkezésre. Óvodákban egyéni jelmezeket választanak a gyerekek, de az iskolákban több tíz éve divat a csoportos megjelenítés, például a görög mitológia vagy a ma élő különböző nemzetek kulturális értékei. 

Kevesebb időt fordítanak rá 

Kérdés még, hogy készítsük vagy vegyük a jelmezt. A Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium óvodai tagintézmény-vezetője elmondta, fiúk és lányok körében is népszerűek a szuperhősös jelmezek. 

farsangi-kellekek-09-aj
Számtalan jelmez beszerezhető a boltokban 
Fotó: Ádám János

„Ma már a kislányoknak is szólnak olyan mesék, amikben egy lány menti meg a világot. De előfordulnak olyan jelmezek is, amik a kicsiket foglalkoztatják, vagy a dalok és mondókák világából vannak: például katicabogár vagy hóember. Sok esetben annyira elfoglaltak a szülők, hogy inkább vesznek jelmezeket, mint készítik azokat. A gyerekeknek azonban teljesen mindegy, hogy egy vett vagy egy otthon készített jelmezbe bújnak-e. Nyilván ha vett jelmezekről beszélünk, akkor előfordul, hogy több is megjelenik ugyanabból a farsangon, de ez egyáltalán nem zavarja az óvodásokat. Saját gyerekkoromból emlékszem olyanokra, amik otthon készültek. Néhány évvel ezelőttről pedig felrémlik egy olyan kisfiú, aki autóversenyzőnek öltözött. A szülők még az autót is köré építették. Vagy volt olyan is, aki robottá vált egy kartondoboz segítségével. Ezek mindig nagyon látványosak, annyira, hogy mind a négy csoportunkban végigvisszük a gyermeket, hogy mutassa be különleges jelmezét. A robotnál úgy érzékeltük, hogy akár több héten át is készíthették ezt a maskarát, annyira igényes munka volt” – mondta Szabó-Gajdos Edina

Óriási a választék 

Húsz éve működik a Tizeshonvédon található Saghma-­Pyrotech Kft., ami az utóbbi években komplett farsangi jelmezeket is kínál. 

„A legkisebbeknek van pillangó, méhecske vagy katica, a nagyobb gyerekeknek menő most a hercegnő, a kalóz és a cowboy, de akár a felnőttek is megtalálják a nekik való pilóta-, rendőrnő-, apáca-, női rab- vagy akár a Superman-jelmezeket is. Mivel azonban boltunk partikellékeket és dekorációkat is kínál, a szülők kiváló kiegészítőket találnak a vágyott maskarához. Éppen ma volt bent egy egész család, három gyerekkel, akik közül az egyik kislány Szörnyella de Frász szeretett volna lenni. Neki például találtak parókát, tűzpiros kesztyűt és szipkát is” – mesélte Venczel Vilmos tulajdonos-ügyvezető, aki felsorolt még néhány elengedhetetlen kelléket a farsangra: fejdísz, különféle kalapok és tiarák, álarcok, bajusz és szakáll, vagy teremdekorációhoz egy különleges euró- vagy dollárpénzeső.

Györe Márió, a Regio Játék marketingvezetője elmondta, téma szerint kettőt keresnek a szülők. 

„A szuperhősjelmezek, mint például a Pókember és a Batman, valamint a népszerű karakterekhez kapcsolódóak: a Bing, a Sonic és a Mancs Őrjárat is nagy népszerűségnek örvendenek. Emellett idén is nagyon kedveltek a klasszikus jelmezek, mint a katona, a nindzsa, a kommandós, a hercegnő és a sellő. Országosan közel százféle jelmez kínálatával várjuk a vásárlókat az üzletekben és a webáruházban.” 

Értékesebb a készített 

Szkrinyár Tibor nagyfia középső csoportos óvodás. 

Jól sikerült jelmez, Marci remekül érezte magát Ludas Matyiként
Fotó: olvasó

„Idén nindzsa lesz, ezt beszélték meg a barátjával. A feleségem készíti saját kezűleg a jelmezt. Az anyagot megvesszük hozzá, amiből aztán kialakítja. Természetesen a kiegészítőket, a kardot, a tőrt vagy esetleg a dobócsillagot is vásároljuk. Ez lesz a második farsangja. Tavaly Ludas Matyi volt, ahhoz nem kellett nagyon beöltözni, de a kalapba tűzött tollat ugyancsak a feleségem készítette papírból” – mondta az apuka, aki elárulta, fiát Mártonnak hívják, és a jele is lúd az oviban. 

Tóth Milán négyéves kislánya angyalka lesz. „A ruhát vettük, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy először kaptunk angyalszárnyakat és glóriát, aztán a kicsi lányom kitalálta, hogy ő angyal lesz farsangkor, ezért beszereztük a ruhát is az előbb említett két kellékhez.” 

Csorba Krisztina óvodás kislánya pomponlány lesz. „Ezt könnyű megvalósítani, mert csak egy focis póló, egy szoknya és egy térdzokni kell, amihez természetesen legyártom neki a pompont. Nincs mindig ilyen szerencsénk, ráadásul sokszor túl későn találják ki a gyerekek, akkor már csak megvenni lehet a jelmezt.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában