Út a megoldáshoz?

2024.01.31. 11:38

Hatalmas falat: rendet tennének a Vasgyárban

Kiírták a közbeszerzést a hajdanvolt kohászat területének hasznosítására készülő megvalósíthatósági tanulmányra, február végén zárják a pályázatot.

Hajdu Mariann

A Vasgyár területének fejlesztésére készülne egy megvalósíthatósági tanulmány, erre írtak most ki közbeszerzést.

Fotó: Bujdos Tibor

Revitalizációs tanulmány elkészítésére írtak ki közbeszerzést a miskolci Diósgyőri Acélmű (DAM) területére, az ipari hasznosítás koncepciótervére komplex tanulmány készülne. 

A közbeszerzést barnamezős terület revitalizációjának és ipari hasznosításának koncepciótervére vonatkozó komplex tanulmány elkészítésére írta ki a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány.

A pályázóknak a jelenleg körülbelül 150 személy osztatlan közös tulajdonában lévő 130 hektáros ipari terület komplex vizsgálatát is el kell végezniük, olvasható a közbeszerzésről elsőként hírt adó Építészfórum cikkében.

Funkciómix megalkotása a cél

A tanulmány célja, hogy a terület jelentős átalakítás nélkül, ipari parkként hasznosítható legyen, a pályázóknak az ehhez szükséges felmérési, tervezési, jogi, hasznosítási és átalakítási feladatokat kell rendszerbe foglalnia, valamint azok hasznosítási céljaira jogi, üzemeltetési, ipari és építészeti koncepciót javasolni a megvalósításhoz szükséges költség- és ütemtervvel. A közbeszerzési kiírásból az is kiderül, hogy a tervezett "funkciómix" megvalósítására alkalmas üzemeltetési koncepciójavaslat is része a tanulmánynak, ami kitér a fejlesztés lehetséges finanszírozási forrásaira, az üzemeltetés módjára és annak üzleti modelljére.

A pályázat benyújtását egyébként február 26-ig várják.

Már korábban is tervezték

A kiírás szerint a készítendő tanulmánynak a maga komplexitásában kell vizsgálnia a területet. Hangsúlyos része az építési koncepció, amelynek része az ipari hasznosítás, de emellett az ipari parkot és a várost egyaránt szolgáló funkciókat is kell tartalmaznia, például rekreációs és kulturális funkciót, közlekedési és tömegközlekedési lehetőségeket.  A kiírók elvárása egy olyan elemzés is, melynek keretében hasonló iparterületek revitalizációjának ipartörténetre is kiterjedő vizsgálatát kell elvégezni.

A vasgyár területének fejlesztése kapcsán többször írt portálunk a közelmúltban. Például arról is, hogy egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére korábban már nyert az egyetem alapítványa 265 millió forint többletforrást, ám az nem készült el. A miskolci városháza sajtóosztálya vonatkozó kérdésünkre akkor így válaszolt: „A tanulmány elkészítése tudomásunk szerint az előkészítő munkákat leszámítva technikai problémák miatt nem indult el. Úgy tudjuk, hogy múlt év végén ezek elhárultak, így idén elindulhat a tanulmány elkészítése, de egyelőre az új határidőkről nincs tudomásunk”. 
Most úgy tűnik, megjelent egy közbeszerzés a tanulmány elkészítésére.

Utolsó pillanatok egyike

Utolsó pillanatok egyike ez egyébként a hasznosításra, hiszen a gyárterület egyre elhanyagoltabb állapotban van, sorban bontják le a gyárkapun belüli épületeket. Emellett a legnagyobb gyár, a volt DAM 2004 épp 15 éve, 2009-ben állt le. Utódcége, az Öko-Ferr Nonprofit Kft. csődbement, így a terület őrzése is kevésbé megoldott. A gyárterület 150-200 tulajdonosé, osztatlan közös tulajdon, ez bonyolítja a hasznosítást is. Így hatalmas falat, amit a tanulmány elkészítője most magára vállal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában