boon.hu video

2024.01.31. 07:00

A szégyentől elpirul, aki ezt meglátja Hejőcsabán (fotókkal, videóval)

Egyre siralmasabb állapotban van a miskolci városrészben található, egykor patinás épület.

Szaniszló Bálint

Egyre siralmasabb állapotban van az egykor patinás épület.

Fotó: Ádám János

Sajnos egyre ramattyabb állapotban van az egykori hejőcsabai gyógyszertár épülete. Pedig... 

Az épület előtörténetének ismerői szerint az egykor Miskolctól önálló Hejőcsaba község gazdag földbirtokosa, a Bárczay család építtette az eredetileg földszintes épületet még a XVIII. század végén. Több internetes forrás arról ír, hogy az épületet a XIX. század közepén romantizáló stílusban átalakították, s ekkor lett egyemeletes, úgynevezett kontyolt tetejű.

Építészeti érdekesség 

Az utcavonalban szabadon álló, négyszög alaprajzú, alápincézett épület két homlokzatán, mindkét szinten toszkán oszlopos, kosáríves árkádú tornácok húzódnak végig. Helyiségei a csehsüveg boltozatos pince és tornác kivételével sík mennyezetesek.  

Így nézett ki hőskorában a hejőcsabai patika, a fotó 1912-ben készült
Forrás: Fortepan, Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Jó néhány éve a földszinten gyógyszertár, emeletén körzeti rendőrőrs működött, azonban az útszélesítés és a nagy forgalom miatt folyamatosan romlott, romlik az állapota. A boon.hu rendszeresen foglalkozik a műemléképület sorsával, amelyért kár, hiszen a városrész egyik jelképe lehetne.

Patina nélküli patika  

A hejőcsabai romos épülettel kapcsolatban – amely a 3-as úton haladóknak azonnal a szemébe tűnik – 2020-ban nagy volt a felbuzdulás, ígéret ígéretet követett, hogy a városképet jelentősen romboló – egyébként magántulajdonban lévő – ingatlan felújítása érdekében mindent megtesznek.  

Akkor a városvezetés az örökségvédelmi hatósághoz fordult. Az eredmény annyi lett, hogy a meghozott határozat szerint a veszélyt jelentő állapot felszámolása miatt szükséges intézkedéseket meg kell tenni, azaz az épületnek a főúttal határos homlokzatát, illetve a földszinti, korlát- és kapuzathiányos oszlopközeit kordonszalaggal le kell zárni, és a kilépés veszélyességére figyelmeztető feliratokat, táblákat kell kihelyezni.

Megállt az idő 

Az ominózus hatósági határozatban azt is a tulajdonos feladatává tették, hogy a sérült vagy hiányzó héjazati elemeket, bádogosszerkezeteket, korlátmezőket rögzítse és pótolja, a falak tövében nőtt növények gyökereit eltávolíttassa. A hatóság arról is döntött, hogy a homlokzati falakat át kell vizsgálni, a falfirkákat és a földszinti árkádsoros tornác padlójáról a szemetet, port, építőanyag-morzsalékot el kell távolítani.  

Nos, aki arra jár, érdemes saját szemével meggyőződni arról, hogy milyen eredménye volt a hatósági határozatnak. Segítünk most mi is egy képgalériával, amellyel az épület legfrissebb állapotát dokumentáltuk. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában