Helyi közélet

2011.10.17. 12:11

Kár érte: pusztul az egykori hejőcsabai gyógyszertár épülete

Miskolc - Sajnos egyre ramattyabb állapotban van az egykori hejőcsabai gyógyszertár épülete. Pedig...

Miskolc - Sajnos egyre ramattyabb állapotban van az egykori hejőcsabai gyógyszertár épülete. Pedig...Az épület ismerői szerint az egykor Miskolctól önálló Hejőcsaba község gazdag földbirtokosa, a Bárczay család építtette az eredetileg földszintes épületet még a XVIII. század végén. Több internetes forrás arról ír, hogy az épületet a XIX. század közepén romantizáló stílusban átalakították, s ekkor lett egyemeletes, kontyolt tetejű.

Az utcavonalban szabadon álló, négyszög alaprajzú, alápincézett egyemeletes épület két homlokzatán, mindkét szinten toszkán oszlopos, kosáríves árkádú tornácok húzódnak végig. Helyiségei a csehsüveg boltozatos pince és tornác kivételével sík mennyezetesek. Jó néhány éve a földszinten gyógyszertár, emeletén körzeti rendőrőrs működött, azonban az útszélesítés és a nagy forgalom miatt folyamatosan romlik az állapota. Jelen pillanatban "kiadó".

Kár érte, hiszen a városrész egyik jelképe lehetne a műemlék épület...  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában