Miskolc

2020.04.05. 16:30

Egy patina nélküli patika

Az örökségvédelmi hatóság lépett a lepusztult hejőcsabai műemlék patika miatt.

Szaniszló Bálint

A jelenlegi Hejőcsaba városrész életében egykor meghatározó szerepet betöltő Bárczay család nevéhez a patinás kúriaépületen túl – többek között – a gyógyszertári épület megépítése is fűződik. A műemléki védettség alatt álló épület ma már cseppet sem nevezhető a környék ékességének.

Értékét vesztette

Az egykori ékkő, ám az elmúlt évtizedekben méltatlan állapotba jutó, egyre csak pusztuló patikaépület ügyében Veres Pál polgármester kezdeményezésére az örökségvédelmi hatóságtól kért intézkedést Miskolc önkormányzata.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatalának illetékes osztálya – elsőfokú örökségvédelmi hatóságként – február 26-i határozatával „az ellenőrzéseik alkalmával feltárt problémák kijavítására” kötelezte a tulajdonost.

A hatóság határozata szerint a jelenlegi, veszélyt jelentő állapot felszámolása miatt szükséges intézkedéseket meg kell tenni, azaz az épületnek a főúttal határos homlokzatát, illetve a földszinti, korlát- és kapuzathiányos oszlopközeit kordonszalaggal le kell zárni, és a kilépés veszélyességére figyelmeztető feliratokat, táblákat kell kihelyezni.

Az is a tulajdonos feladata, hogy a sérült vagy hiányzó héjazati elemeket, bádogosszerkezeteket, korlátmezőket rögzítse és pótolja, a falak tövében nőtt növények gyökereit eltávolítsa.

A hatóság arról is döntött, hogy a homlokzati falakat át kell vizsgálni, a falfirkákat és a földszinti árkádsoros tornác padlójáról a szemetet, port, építőanyag-morzsalékot el kell távolítani.

Az épület teherhordó szerkezeteit tartószerkezeti és faanyagvédelmi szakértőnek kell átvizsgálnia, a tartószerkezeti és faanyagvédelmi szakvélemény adataira és eredményeire alapozva a tulajdonosnak az épület, illetve annak értékleltár szerinti védett műemléki értékei állagmegóvására, helyreállítására vonatkozó örökségvédelmi engedély iránti kérelmet kell előterjesztenie.

Nem hagyják annyiban

Az örökségvédelmi hatóság a teljesítésre a szükséges intézkedéseknek megfelelően több eltérő időpontot határozott meg, ezek teljesítését ellenőrzi fogja.

(A borítóképen: Hejőcsabai patika: egykor és most… | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában