Szomorú

2024.01.12. 07:00

Az enyészet vert tanyát a miskolci belvárosban +fotók

Miskolc - Lassan fél évtizede, hogy életveszélyessé nyilvánították és bezárták a Herman Ottó Múzeum papszeri kiállítási épületét.

Szaniszló Bálint

A Herman Ottó Múzeum Papszer utcai kiállítási épülete felújításra várva Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

A miskolci belváros egyik „tájsebe” kétségtelenül  a történelmi Avas aljában lévő papszeri műemléképület, amely a város legrégebbi középülete. Szolgált már iskolaként, legutóbb és jelenleg a Herman Ottó Múzeum kiálítási épülete lenne, amennyiben használható állapotban volna. De nincs. 2019 tavaszán életveszélyessé nyilvánították, az épületet lezárták, a benne lévő kiállításokat fokozatosan lebontották.

Nem jött a segítség 

Az előző önkormányzat a kormányhoz fordult segítségért, hogy finanszírozható legyen a műemléképület felújítása, de az ígéreteknél nem jutottak tovább.

A 2019-es önkormányzati választások után sem történt semmi igazán érdemleges a probléma megoldására. Mindenesetre a legutóbbi ismert adatok szerint mintegy 4 milliárd forint körülire taksálják a rekonstrukció költségeit.

A napokban kérdéseket tettünk fel a miskolci városháza sajtó osztályának azt firtatva, hogy az önkormányzatnak mi a szándéka az épülettel. Vannak-e konkrét elképzelések a felújítással, annak finanszírozásával kapcsolatban? Mikor lehet esélye, hogy a rekonstrukció elkezdődjön? Milyen tartalmat szeretnének vinni a majdan felújítandó épülete?

Pályáztak 

Az épület gazdája, a Herman Ottó Múzeum 2022. szeptemberében pályázatot nyújtott be az Europa Nostra - műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó európai non-profit szervezet - felhívására, hogy az épület felkerüljön a 7 Most Endangered - Európa 7 Legveszélyeztetettebb Műemléke - nemzetközi jegyzékére. Ez igazából egy olyan pályázat, amely lehetőséget ad, hogy széles körű közvélemény látókörébe jusson az adott épület sorsa, amely aztán megkönnyítheti a felújításának megszervezését is. 

2023. január 25-én derült ki, hogy a döntési folyamat első körében a jelentkezők szűkebb köre, azaz 11 pályázó került a szűkített listára. Jó hír volt, hogy a pályázat első körben sikeres volt Miskolc számra, a papszeri kiállítási épület tagja lett a tizenegy tagú lajstromnak.

Kiesett az utolsó rostán 

Az Europa Nostra tavaly áprilisra ígérte a végleges, a hetes lista kihirdetését. „Nem került be az  Europa Nostra pályázatába Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke közé a Herman Ottó Múzeum Papszer Kiállítóépülete - adta  akkor hírül a Herman Ottó Múzeum. Egyedüli magyarként a budapesti Memento Park lett tagja a listának.

Az azóta eltelt időben nem sok hír érkezett a papszeri kiállítási épület további sorsáról. Aki arra jár, láthatja, hogy az épület állaga egyre romlik, környéke elvadultság képzetét kelti az arra járóban. Most igazából csak annyi látszik a külső szemlélő számára, hogy az enyészet dolgozik az épület sorsán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában