Ezt elbuktuk

2023.04.16. 20:00

Megdöbbentő: Nem lett elég veszélyes a Papszer

Az Europa Nostra szervezet nem találta eléggé lehangolónak az állapotokat a miskolci belvárosban található papszeri kiállítási épületnél, így az nem jutott be a Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke közé.

Szaniszló Bálit

Ez az állapot sem volt eléggé meggyőző a dönéshozók számára

Fotó: Ádám János

Nagyon várták a hírt, de csalódniuk kellett a miskolciaknak: nem került be Európa 7 legveszélyeztetettebb műemléke közé a Herman Ottó Múzeum Papszer Kiállítóépülete. Az egyébként jelenleg használhatatlan, karasztrofális állapotú épület jövője szempontjából cseppet sem kedvező hírt a Herman Ottó Múzeum honlapjáról kellett megtudnunk.

Mint ismert az Europa Nostra által kezdeményezett pályázat 11 tagú listának még tagja volt az épület, de a 7 közé már nem jutott be. Ez azt jelenti, hogy immár egyedüli magyarként a budapesti Memento Park maradt a listán. 

A dolog lényege, hogy a hét legveszélyeztetettebb európai műemlék nagy nemzetközi publicitást kaphat, ezért megnőhet az esély arra, hogy könnyebben megnyílnak az anyagi források az adott műemlék felújítására. A címmel valamennyi pénzbeni hozzájárulás is jár (mintegy 4 millió forintnak megfelelő összeg), ami segítheti a megújítás tervezését, előkészítését. Ettől esett el a papszeri épület.

Kudarccal végződött 

Mint a Boon.hu részletesen foglalkozott vele, a Miskolc legrégebbi középületeként ismert papszeri műemlék kiállítási épületet 2019-ben zárták be, mert olyan állapotba került, hogy nyitva tartása veszélyes lett volna a látogatókra és az ott dolgozókra nézve. Az épület felújításának költsége sokmilliárdos nagyságrendű, amire Miskolcnak jelenleg nincs pénze. 

Tavaly szeptemberben a kiállítási épület kezelője, a Herman Ottó Múzeum pályázatot nyújtott be az Europa Nostra - műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó európai non-profit szervezet - felhívására, hogy az épület felkerüljön a 7 Most Endangered - Európa 7 Legveszélyeztetettebb Műemléke - nemzetközi jegyzékére. 

Idén január 25-én derült ki, hogy a döntési folyamat első körében a jelentkezők szűkebb köre, azaz 11 pályázó került a listára. Jó hír volt, hogy a pályázat első körben sikeres volt Miskolc számra, a papszeri kiállítási épület tagja lett a tizenegy tagú szűkített listának.

Az Europa Nostra áprilisra ígérte a végleges, hetes lista kihirdetését. Ez történt meg a napokban. A kedvezőtlen döntés - természetresen - nem kapott a korábbihoz hasonló publicitást.

Úgy 4 milliárd forint kellene 

Érdekesség, hogy a papszeri kiállítóépület felújítását már ez előző önkormányzati vezetés is tervezte kormányzati pénzek bevonásával. A 2019-es önkormányzati választások után nem történt semmi érdemleges a kérdésben. Úgy tudjuk, a jelenlegi városvezetés elképzelhetőnek tartja, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz révén Miskolcnak ítélt mintegy 32 milliár forintból jut majd az épület rekonstrukciójára. A szükséges anyagaiakat 4 milliárd forint körülire taksálják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában