Papszeri dilemma

2023.01.16. 14:00

Sok milliárd kellene Miskolcnak a papszeri műemlék múzeumépület felújítására

A miskolci épület állagának romlása nem új keletű. Már évekkel ezelőtt napirenden volt, hogy tenni kell a megmentése érdekében.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Miskolc egyik legrégebbi középületeként számon tartott papszeri épület a korábbi, XV. századi épületmagból fokozatosan épült ki. Egészen 1899-ig református iskola, azt követően pedig múzeum működött benne. Ma is egyértelműen a város fontos épületeként tisztelik. Az ingatlant 1899-ben kapta meg a miskolci múzeum. Első állandó kiállítását 1902-ben nyitotta meg. Az épületben a nem is olyan rég múltban három állandó kiállítás volt, a Miskolci Évszázadok című várostörténeti, a Mit ránk hagytak a századok című régészeti és a Magyarország ásványai tárlat. A „Papszer” 1973-ig a Herman Ottó Múzeum igazgatóságának is otthont adott.

A kiállítási épület legutóbbi időszakában a díjnyertes Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című tárlat – amelyet 2014-ben nyitottak meg – látogatók sokaságát vonzotta a múzeumba. A kiállítást az épület bezárását követően bontották le, csakúgy, mint az Egy miskolci nemes az országos politikában – Szemere Bertalan pályaképe és pályatársai címűt.

Döntött, bezárták  

Az épület állagának romlása nem új keletű. Már évekkel ezelőtt napirenden volt, hogy tenni kell a megmentése érdekében. Néhány évvel ezelőtt a műemléki védettség alatt álló épület állagmegóvását és megújulását is szolgáló felújítási tervet a műemléki testület nem fogadta el. Olyan szakmai elvárásokat fogalmaztak meg, amelyeknek a finanszírozását az akkor elérhető pályázati források már nem tették lehetővé. 

Miskolc önkormányzatát – mint az intézmény fenntartóját – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértői vélemény elkészítésére kötelezte. Az elkészült szakvélemény rögzítette a szakmai megállapításokat és a szükséges beavatkozásokat. Az épület statikailag bizonytalanná vált, a helyzet azonnali beavatkozásokat igényelt volna. A tetőszerkezet, a födém és a pinceszint vizesedésének problémája sürgető megoldást kívánt. A szerkezeti megerősítés az épület minőségi megújításához elengedhetetlen.

A szakmai vizsgálat azt is egyértelművé tette, hogy az épület életveszélyes, azt nem lehet tovább látogatók fogadására használni. Így került lakat rá 2019. április 1-jén. Ekkor kezdődött a kiállítások lebontása, elraktározása, áthelyezése, az épület kiürítése.

Forrás kell a felújítására  

A bezárás idején - 2019. tavaszán - annyit sikerült megtudnunk az akkori miskolci önkormányzattól, hogy „nagy volumenű felújítási munkálatok előkészítése kezdődik el”. Akkor 1,5 milliárd forintra taksálták az épület megújításához szükséges összeget. Az önkormányzat a kormánytól remélte a forrás biztosítását. Nem lett semmi az elképzelésekből.

Később a jelenlegi önkormányzattól is kértünk tájékoztatás a múzeumépület sorsáról. Ennyit tudtunk meg: „A szükséges pénzügyi forrás biztosítása érdekében állami támogatás, műemlék-felújítási pályázat, illetve erre irányuló lobbitevékenység szükséges...” Azt sikerült még megtudnunk: az önkormányzat azt sem vetette el, hogy a jelenlegi Európai Uniós fejlesztési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) miskolci fejlesztésekre jutó mintegy 33 milliárd forintjából finanszírozhatnák az épületrekonstrukciót. Annyi bizonyos, hogy arra már a korábban kalkulált 1,5 milliárd forint édeskevés. Mindent belevéve, ma már közel 4 milliárd forintról beszélnek, ha a papszeri épület felújításáról és újra használhatóvá tételéről van szó.

Pályáztak a címre 

Az utóbbi időben nagy volt a csönd a papszeri épület körül. Most derült ki, hogy a kiállítási épület kezelője, a Herman Ottó Múzeum tavaly ősszel pályázatot nyújtott be az Europa Nostra - műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó európai non-profit szervezet - felhívására, hogy az épület felkerüljön a 7 Most Endangered - Európa 7 Legveszélyeztetettebb Műemléke - nemzetközi jegyzékére. Mint megtudtuk, a döntési folyamat első körében a jelentkezők szűkebb köre, 11 pályázó kerül a listára, amelynek kihirdetése január 25-én történik. A végleges eredmény 2023 márciusában várható. A hét legveszélyeztetettebb európai műemlék nagy nemzetközi publicitást kaphat, ezért megnőhet az esély arra, hogy könnyebben megnyílnak az anyagi források az adott műemlék felújítására. A címmel valamennyi pénzbeni hozzájárulás is jár, ami segítheti a tervezést, előkészítést.

Ezt csinálja az Europa Nostra

Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó európai non-profit szervezet 1963-ban az Európa Tanács, valamint több helyi és regionális nem kormányzati szervezet kezdeményezésére jött létre. Az intézmény megalapítása óta jelentős befolyásra tett szert a kontinens épített és természetes környezetének megőrzése, valamint a nemzeti és nemzetközi szervezetek műemlékvédelemmel és területfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységének koordinációja területén. Az Europa Nostra az elmúlt évtizedekben szoros kapcsolatot épített ki az Európa Tanáccsal, az UNESCO-val, és az Európai Unióval. Az egyébként 35 európai ország szervezeteit - köztük Magyarországét is - tömörítő Europa Nostra fő feladatának az európai identitás megóvását tekinti, melynek érdekében műemlékvédelmi konferenciákat szervez, számos szakmai folyóiratot jelentet meg, és 1980 óta Europa Nostra-díjjal jutalmazza az európai kulturális örökség megőrzéséhez hozzájáruló építészeket és tervezőket. A 7 Most Endangered címet 2013-ban alapították, a programot az Europa Nostra gondozza és a European Investment Bank támogatja, jelentős háttért nyújt azonban az Európai Unió Kreatív Európa programja is. A nevezők nemzetközi felületekre is eljuthatnak, amelynek keretében soha sem lehet tudni, hogy mely hazai emlék esetében lát mondjuk egy külföldi befektető felvirágoztatási lehetőséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában