Tűzifaprogram

2024.01.29. 13:20

Folytatódik Miskolcon a tűzifaosztás

Miskolc - A legközelebbi osztásra 2024. február 5-6-án kerül sor a Miskolci Városgazda Kabar utcai telephelyén, február 6-7-én pedig a nádasréti telephelyen.

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

Miskolc szociális tűzifaprogramja 2020-ban kezdődött, ekkor 320 köbméter fát osztottak ki. 2021-ben sikerült majdnem megnégyszerezni a mértékét 1114 köbméterre, míg 2022-ben 785, 2023-ban 332 köbméter fát adtak át az igénylőknek – összegezte Fodor Zoltán, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke. Rámutatott: nem változtak az igénylés feltételei. A fához továbbra is úgy lehet hozzájutni, hogy a MESZEGYI területileg illetékes dolgozójánál bejelentik a jogosultságot. Ők megvizsgálják az igénylők rászorultságát, és amennyiben jogos, kiértesítik a teljesítés helyéről, idejéről. A kiosztást a városgazda három telephelyén intézik Lyukóban, a Kabar utcán, valamint a nádasréti telephelyen. Az elszállításról a támogatásra jogosultaknak kellett gondoskodni – húzta alá. A kivágott és beszállított fákat a városgazda dolgozói vágják össze, tekézik fel, és zsákolják be.

Az elmúlt években összesen 2551 köbméter fát sikerült átadni, a városvezetés ezzel is igyekszik segíteni a rászoruló embereken a hidegebb hónapok során.

Kistelepüléseken is jár a fa

A téli időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz. Ezért indította el a kormány már 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag programot, amelynek keretében évről évre több százezer rászoruló családnak nyújt segítséget. 

A támogatásra azok a települések pályázhattak, amelyek lakossága nem haladja meg az ötezer főt. Általánosságban elmondható, hogy a támogatás attól függ, mennyi pénzből él a család havonta. Tüzelőanyag annak a háztartásnak adható, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum (vagy szociális vetítési alap) bizonyos százalékát (többszörösét). Az elnevezés nem sokat számít, mert mind az öregségi nyugdíjminimum, mind a szociális vetítési alap összege 28.500 forint 2024-ben. Településenként változik, hogy ennek hány százalékát határozzák meg. A szociális tüzelőt minden esetben az önkormányzattól kell igényelni. Az ehhez szükséges kérelem általában megtalálható az önkormányzatok weboldalán, személyesen a polgármesteri hivatalban lehet átvenni. Nem elég a dokumentumot kitölteni, egyéb igazolásokat, nyilatkozatokat is csatolni kell. Például szükség lehet munkáltatói igazolásra és jövedelmigazolásra (ebbe beletartozik a családi pótlék, GYET, GYES stb.) A csatolandó iratokat listáját a legtöbb esetben tartalmazza a kérelem, de a hivatalban is részletesen el szokták mondani, hogy mire van szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában