Jégvirágok

2024.01.31. 17:30

Miskolci szinkronkoris csapatok a világ legjobbjai között (fotókkal)

A nemzetközi mezőnyben is helyt állt a miskolci korcsolyaklub. Az elnökkel beszélgettünk, aki a nehézségeket sem hallgatta el.

Galambos Eszter

A Mix csapat aranyérmes versenyzői

Forrás: Miskolci Jégvirág Korcsolya Klub

A miskolci Jégvirág Korcsolya Klub eredményei város- és országszerte és most már mondhatjuk, nemzetközileg is ismertek. 

A január végén lezajlott Budapest Cup Nemzetközi versenyen aranyéremmel a nyakukban állhattak dobogóra a szinkronkorcsolyás lányok maguk mögé utasítva világelső csapatokat. Bolobásné Szabó Anita, a miskolci klub elnöke beszélt a „jégvirágok” életéről, sikereiről és küzdelmeiről.

A január nagyon sok rangos eredményt hozott a klub életébe. Melyre a legbüszkébbek?

A Budapest Cup Nemzetközi Kupán szerzett helyezésekre, a kupa egyben az országos bajnokság is ebben a szezonban, így egyszerre két érem szerzésére is lehetőség adódott. Itt a Team Frostwork Tiny csapatunk pre juvenile kategóriában országos második helyezéssel, nemzetközi mezőnyben kilenc csapat közül szintén a második helyezéssel büszkélkedhet. A Team Frostwork Mix csapatunk pedig az első helyezést, az országos bajnoki címet seperte be. A nemzetközi díjazásnál ugyanők tizenegy csapat közül a második helyen végeztek. Ez azért is nagy szó, mert egyetlen finn csapat tudott csak több pontot elérni a miskolci lányoknál.

Mely országokból érkeztek a versenyzők?

Maga a Budapest Kupa „challenger series”, ami a szinkronkorcsolyában annyit jelent, hogy VB pontszerző verseny. Tehát ide jöttek most a nagy csapatok Finnországból, Lengyelországból, Csehországból, Amerikából, Kanadából és a világ minden tájáról. Azért volt ez nagyon fontos a számunkra, mert a szinkronkorcsolyában a legjobb nemzetek is jelen voltak, és számunkra mindig az az igazi megmérettetés, ahol a legjobbak ellen versenyzünk. Most sikerül szoros versenyben két finn csapatot is magunk mögé utasítani. A finnekről tudni kell, hogy náluk a szinkronkorcsolya nemzeti sportág: a svédektől és a finnektől indult el a szinkronkorcsolyázás. Amerika és Kanada tudta leginkább felvenni velük eddig a versenyt.

Hány fővel és milyen korosztályból versenyeztek a miskolci csapatok?

A nagy csapatunk tizenhat fővel indult. A szinkronkorcsolya csapatoknak ez a hivatalos létszáma, illetve négy fő tartalékossal kell, hogy rendelkezzenek. Vannak kategóriák, amelyek létszámhoz kötöttek, de van olyan is, ahol mehetünk tizenhat fő alá, a kicsi csapatban most tizenketten korcsolyáztak együtt. A „Tiny” csapatban nyolcévestől tizenegy éves korig, a „Mix” csapatunkban tizenkettő évtől tizenöt éves korig korcsolyáznak a gyerekek

Milyen a jó kűr?

A jó kűrhöz kell egy jó edző, aki összerakja. A mi vezetőedzőnk, Huszár Diána, segédedzőnk Gaál Anna. Úgy gondolom, hogy Magyarországon nekünk van az egyik legjobb edzőnk. Huszár Diána olyan képzelőerővel és tapasztalattal rendelkezik, ami látszik az eredményeken. Évek óta hozzuk az első helyeket. Ha nem első helyet, az sem azért van, mert a kűr nem jó, vagy a sportolóink nem ütik meg a szintet, hanem azért, mert abban a pár percben éppen nem tudják kihozni magukból azt, amit tudnak. De nem utolsó sorban az érdem a lányoké, akiknek kitartása, lelkesedése és akarata nélkül nem lennénk ilyen eredményesek. Hétről-hétre nagyon sokat gyakorolnak feláldozva a szabadidejüket is..

Mennyi időt töltenek ahhoz a gyerekek a jégen, hogy összeálljon egy ilyen program?

Az idei szezonunk nagyon nehéz, mert Miskolcon a jég bérleti díja rendkívül magas. A sportolóink szüleit anyagilag tovább terhelni már nem tudjuk, a tagdíjak nem fedezik a minimálisan szükséges jég díját sem. Ezért a szezon elején az edzőkkel összeülve úgy döntöttünk, hogy a jeges edzéseket Miskolcon és Sátoraljaújhelyen fogjuk tartani abból a megfontolásból, hogy Sátoraljaújhelyen jóval kedvezőbb áron tudjuk megvásárolni a szükséges jégidőt. Úgy alakult, hogy csapatonként két edzésük van hetente Miskolcon, és kéthetente van egy intenzívebb hétvégénk Sátoraljaújhelyen. Több edzőtábort beiktattunk, volt ősszel is, télen is, hogy minél jobban tudjuk őket erősíteni. Már most látjuk, hogy ennek a helyzetnek van sok előnye és hátránya is. Az előnye a tapasztalatok alapján az, hogy ha Sátoraljaújhelyen van az edzés, akkor többnyire mindenki jelen van, míg itthon sokkal több a hiányzás. Hátránya pedig, hogy a gyerekeket kifárasztja a hétvégi utazás úgy, hogy mellette hétköznap itthon a kicsik pénteken reggel hatkor már jégen vannak, a nagyobbak csütörtök esténként pedig fél tízkor jönnek le onnan. Idén volt szerintem az első olyan szezonunk, hogy augusztus végére készen lett a kűrünk. Nyilván szülők nélkül ez nem működhetne. Emiatt volt egy kis feszültség a szezon elején, mert a szülők nyilván nem akarták, hogy a gyerekek ingázzanak, de ez másképpen nem tudtuk megoldani.

Bolobásné Szabó Anita

Mi a szépsége a klubelnöki feladatnak?

A klub elnökségét Gulyásné Sinka Erikától vettem át, aki harmincegy évvel ezelőtt indította útjára a Jégvirágot. A nagyobbik lányom tízenkét évig volt a klubban, jelenleg segítőként van jelen az edzők mellett. 2019-ben vettem át a feladatot, szülőből lettem koordinátor, koordinátorból lettem Gulyásné Sinka Erika jobb keze, és utána elvállaltam az elnöki pozíciót is. A munka szépsége mindenképpen a gyerekek. Nagyon szeretem a gyerekeket, az összes olyan, mintha az enyém lenne. Az elnökség mellett én vagyok a nagycsapat, a „Mix” koordinátora, tehát én is aktívan részt veszek az életükben. A másik szépsége maga a szinkronkorcsolya, mert én úgy gondolom, hogy ez a legszebb sportág. A harmadik pedig mikor begyűjtjük a rengeteg munka gyümölcsét egy-egy verseny alkalmával.

És a nehézségek?

A nehézség évről évre nő, most eljutottunk arra a pontra, hogy ha az edzőkkel nem jutunk erre a „sátoraljaújhelyes” kompromisszumra, akkor lehúztuk volna a redőnyt, akkor megszűnünk létezni. Egyszerűen azt a mennyiségű jégidőt, amire a gyerekeknek szüksége lenne, nem tudjuk megfizetni. Nem tudom olyan magasra emelni a sportolóink tagdíját, hogy azt a szülő el tudja viselni, és ki tudja fizetni. Ha nem emelem a tagdíjat, akkor nyilván nem tudok annyi jeget venni, tehát ez egy ördögi kör. Támogatóink vannak, nem sok, de azért egy-kettő akad, akinek nagyon hálásak vagyunk. Elsősorban anyagi támogatással lennénk előrébb. Kaptunk egy nagyvonalú felajánlást egy autószalontól, egy elektromos, nyolcszemélyes kisbuszt, amivel meg tudtuk oldani, hogy Sátoraljaújhelyre és a versenyekre eljussunk. Ez is óriási segítség. A szinkronosok mellett egyébként egyéni korcsolyázóink is vannak, sajnos nekik van a legnehezebb dolguk. Nagyon ügyesek, nagyon tehetségesek, mivel azonban nekik van a legkevesebb jégidejük, számukra a legnehezebb a felkészülés. Mindezek ellenére nagyon büszkék vagyunk rájuk is, hiszen a Műkorcsolya és Jégtánc Országos Bajnokságon január 27 -28-án nagyon szépen megállták a helyüket.

Van lehetőség arra hogy ha valaki, aki a korcsolyázáshoz kedvet érez, „jégvirágos” legyen?

Igen, több csapatunkba is várjuk a jelentkezőket. A legkisebbek a „Minik”, ide négy-, öt-, hatéves, korcsolyázni tudó gyerekeket várunk. Elindítottunk most egy olyan vegyes kategóriájú csapatot, ahova most kerülnek be tizenöt éves lányok, már jégstabilitásuk van, és tudnak korcsolyázni, ezért szeretnénk őket tizenhat fősre duzzasztani, és márciusban már versenyen indítani. Van még egy „Adult” csapatunk, ők abszolút a korcsolyázni szerető felnőttek, középkezdő szinten vannak. Többnyire szülőkből állnak, de bárki számára nyitott ez a csapat, aki huszonhat éves elmúlt, csatlakozhat hozzájuk.

Egyéni eredmények:
Cubs kategóriában: Orosz Léna 10.hely, Repka Julianna 12.hely Bánhegyi Bianka 13.hely
Basic Novic kategóriában: Porcs Emma Zselyke 15.hely Nics Szvetlána 19.hely
Intermediate Novice kategóriában: Kohári Mira 12.hely


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában