Járvány

2024.01.20. 09:00

A madárinfluenza továbbra is jelen van hazánkban

Feloldható a madárinfluenza miatti korlátozás.

Pap Gyula

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Nébih munkatársai Tiszadobon, egy pecsenyekacsa-tartó telepen

Fotó: Pusztai Sándor

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma legutóbb Somogy vármegye területén igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Az érintett állományt már felszámolták.

Vármegyénkben nincs

A szóban forgó eset is igazolja, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban. A Nébih adatai szerint vármegyénkben jelenleg nincs fertőzött terület, ahol bármilyen korlátozást be kellene vezetni – tudtuk meg. Amennyiben a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul, a hatóság az ország nagy részében rövidesen feloldhatja a korlátozást a jelenleg még az alatt álló területeken. 

Figyelembe kell azonban venni, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van hazánkban. A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások teljes mértékű betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal – hívja fel a figyelmet a Nébih. 

Kimutatták

A Somogy vármegyei Kaposvár településen található az a nagyjából 39 ezer hízópulykát számláló telep, ahol az állattartó az állatok megemelkedett elhullását tapasztalta. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból. Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van, ugyanakkor az állomány már a gyanú alapján megkezdett ‒ felszámolása be is fejeződött. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában