Áradás

2024.01.06. 13:00

Itt rendeltek el I. fokú árvízvédelmi készültséget vármegyénkben!

Olyan folyó is van, ahol akár II. fokot megközelítő magasságú árhullám jöhet létre a napokban.

Boon.hu

Homokzsákolás a Duna mentén

Fotó: OVF

Térségünkben csökkent a csapadékhajlam, de főként Kárpátalján még előfordultak 5-20 mm közötti csapadékmennyiségek. A hőmérsékletek továbbra is viszonylag magasan alakultak, így a csapadék mellé a hidrológiai viszonyainkat befolyásoló olvadásra is számítani kell.

Pénteken délelőtt az északi vízgyűjtőkön gyenge csapadékhullás kezdődött, amely egészen vasárnap délutánig kitarthat, így vasárnap hajnalig/reggelig nagyrészt esőre, majd később észak felől egyre nagyobb területen havazásra számíthatunk, írta hidrometeorológiai előrejelzésében közösségi oldalán az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.

Működési területükön a vízmozgásokat többnyire apadás, vagy stagnálás jellemezte, áradás leginkább a Tiszán és a Bodrogon, valamint a két folyóba betorkolló mellékvizek alsó szakaszán volt tapasztalható.

Árad a Bodrog és a Sajó

A Bodrog folyón áradó jellegű vízállás a jellemző, amely a következő napokban tovább folytatódik. Pénteken a Bodrogkeresztúr-Sátoraljaújhelyi árvízvédelmi szakaszok teljes hosszára I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.

A Sajó folyón a szombaton érkező újabb csapadék hatására egy hosszabban elnyúló tetőzésű és akár II. fokot megközelítő magasságú árhullám jöhet létre.

A Tarnán - bővízű állapot mellett - csak nagyon lassan csökkennek a vízszintek és a következő napon is csak kisebb apadás valószínű.

Az Igazgatóság hét belvízvédelmi szakaszán, összesen 31 db szivattyútelepen van elrendelve belvízvédelmi készültség. A belvízzel borított terület nagysága 4036 ha.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában