Tudta?

2023.12.27. 14:20

Ez a függőség sok gyermeket érinthet

Az általunk megkérdezett szakember elmonda, hogy mindenre kihatással lehet ez a fajta szenvedély.

Ujlaki Attila

A túlzott használat veszélyes lehet

Fotó: Ground Picture

Az elmúlt évtizedekben az információs technológia robbanásszerű fejlődése új kihívásokat hozott a gyermeknevelés terén. A játékok és online szórakoztató alkalmazások elterjedése olyan problémát hozott magával, amelyre egyre több szülőnek és oktatási szakembernek kell figyelnie: a játékfüggőség gyermekkorban. Az ünnep alatt is bizonyára sok szülő lepte meg játékkal, vagy hozzátartozóeszközzel a gyermeket, azonban nem elhanyagolható, hogyan használja azt a fiatal. 

Függőséget okozhat 

A modern technológia lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy bármikor és bárhol elmerüljenek a virtuális világban. A videojátékok, online játékok és szórakoztató alkalmazások szinte korlátlan szórakozási lehetőséget kínálnak, amelyek könnyen rabul ejthetik a fiatal elméket. A játékfüggő gyermekek gyakran órákat töltenek el a játékokkal, figyelmen kívül hagyva más fontos tevékenységeket, mint például az iskola, a szabadidős tevékenységek vagy a szociális kapcsolatok. A játékfüggőség gyakran jár együtt a valóságtól való visszavonulással. A gyerekek inkább a virtuális világban élik ki magukat, és kevésbé vesznek részt a valós élet eseményeiben. 

A túlzott játékhoz kötődő függőség változó viselkedési problémákat is okozhat, beleértve az ingerlékenységet, a koncentrációs nehézségeket és az iskolai teljesítmény csökkenését. A játékfüggőség elszigetelheti a gyerekeket a társaságtól, és csökkentheti a valós életbeli szociális kapcsolatokat. 

A szülők felelőssége 

A szülőknek fontos szerepe van abban, hogy figyelemmel kísérjék a gyerekek játékidejét, és szükség esetén korlátozzák azt. Fontos, hogy a szülők alternatív szabadidős tevékenységeket kínáljanak gyermeküknek, amelyek segíthetnek kielégíteni az érdeklődésüket és fejleszthetik más készségeiket is. Az iskolákban és az oktatási rendszerekben is kiemelt figyelmet kell fordítani a játékfüggőség megelőzésére és az egészséges digitális használatra való oktatásra. 

Az egészséges digitális fogyasztás megtanítása, a szülők és oktatók együttműködése és a gyermekkorban kialakított pozitív szokások mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyerekek ne csak az online világban találjanak szórakozást, hanem a valóságban is kiegyensúlyozott és gazdag életet élhessenek. 

Minőséginek kell lennie 

Az általunk megkérdezett szakember szerint fontos, hogy a virtuális világban eltöltött idő is minőségi legyen.

Nem elhanyagolható, hogy egy gyermek, hogyan éli meg ezt az időtöltést, hiszen mindenre kihatással van, akár az én fejlődésére, vagy a szociális kapcsolataira

 – hangsúlyozta a Boon.hu-nak dr. Pócsi Orsolya. Hozzátette: mindennek a kulcsa a mértékletesség. „Tudatos használattal és megfelelő odafigyeléssel elkerülhetőek a későbbi problémák” – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában