Elvárások

2023.12.26. 20:01

Létező jelenség a karácsonyi szorongás

A társadalmi elvárások, az ajándékvásárlás, a családi események és az ünnepi készülődés mind-mind nyomást gyakorolhatnak azokra, akik küzdöttek a szorongással vagy más mentális egészségügyi problémákkal.

Ujlaki Attila

20210121 Kaposvár Az érintett korosztály és persze a szülők, nagyszülők, pedagógusok egészségének védelme érdekében közel három hónap ja tartó online oktatás óriási hatást gyakorol a fiatalok mentális egészségére. A távoktatás alatt kialakuló elkülönülés, magány és a járvány miatti bizonytalanság rendkívüli mértékben fokozhatja a kamaszokban a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét. illusztráció Fotó: Muzslay Péter MP Somogyi Hírlap. Képen: illusztráció! Váldi Fanni

Fotó: Muzslay Péter

Az ünnepi szezon közeledtével sokan izgatottan várják az ajándékokat, a családi összejöveteleket és a különleges pillanatokat. Azonban ne feledjük, hogy a karácsony nem mindenki számára jelent boldogságot és felhőtlen örömöt. Számos ember számára az ünnepek ideje inkább szorongással és stresszel jár.

A társadalmi elvárások

dr. Pócsi Orsolya, klinikai szakpszichológus azt mondta portálunka, hogy a társadalmi elvárások, az ajándékvásárlás, a családi események és az ünnepi készülődés mind-mind nyomást gyakorolhatnak azokra, akik küzdöttek a szorongással vagy más mentális egészségügyi problémákkal. „Az ünnepi időszak előrevetített boldogsága néha súlyos terhet ró azokra, akik számára a karácsony inkább a magányt, a pénzügyi stresszt vagy más nehézségeket hoz magával” – mutatott rá.

Szorongással is járhat

A társadalmi elvárásokkal való megfelelés, a családi konfliktusok vagy a pénzügyi nehézségek az ünnepi időszakban különösen hangsúlyosak lehetnek. „Az ajándékok beszerzése és az ünnepek szervezése mellett sokan különös figyelmet fordítanak a környezetük véleményére és elvárásaira is, ami további stresszfaktorként szolgálhat” – mondta. Hozzátette: a karácsonyi szorongás nem csak a mentális egészségükkel küzdő emberekre korlátozódik. „Sokan közülünk érzik a nyomást, hogy tökéletes ünnepet teremtsenek, és ezáltal az öröm helyett az elvárások túlterhelővé válhatnak. Az ünnepek előtt számos kötelességgel és teendővel találjuk magunkat szemben, amelyek néha nehézzé teszik az egyszerű örömök élvezetét” – részletezte.

Az igazi értékeket érdemes keresni

Ezen kihívások fényében fontos az empátia és a megértés az ünnepi időszakban. Azok számára, akik érzik a karácsonyi szorongást, fontos, hogy felismerjék és elfogadják érzéseiket, és ne rettegjenek attól, hogy segítséget kérjenek. Az önfegyelem és az időszakos pihenés is elengedhetetlen lehet a stressz csökkentése érdekében. Az ünnepi időszaknak mindenki számára kellemes és boldog élményeket kellene nyújtania. A szorongás leküzdése és a karácsony igazi értékének megtalálása érdekében fontos, hogy mindannyian emlékezzünk arra, hogy az ünnepek nem tökéletesek, és mindenki egyedi kihívásokkal néz szembe. Az empátia és a támogatás pedig azoknak is segíthet, akik szorongással küzdenek az év legcsillogóbb időszakában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában