Annó

2023.12.27. 19:30

Az egyetem miatt szeretett bele Miskolcba

Miről írt a megyei napilap 10 éve? Az Észak-Magyarország 2013. december 28-i számában az akkori Furmann Dávid-díjas újságírót, a Miskolci Egyetem doktoranduszát szólaltatta meg. Ő arról beszélt: semmit nem szabad feltétel nélkül elfogadni.

Boon.hu

Rada János az Észak-Magyarország szerkesztőségében, az interjú idején, tíz éve

Fotó: Ádám János

Rada János kapta 2013-ban a Furmann Dávid-díjat. Furmann Dávid (1979-2006) politológus rövid élete alatt számos területen kipróbálta tehetségét, így a Miskolci Egyetemen töltött évei idején tagja volt az egyetemi újság szerkesztőségének is. Az emlékét őrző alapítvány kuratóriuma az egyetemi újságírásban jeleskedők közül választja ki a mindenkori díjazottat.

Rada János székesfehérváriként szeretett bele Miskolcba, mindenek előtt az egyetem miatt – derült ki Bujdos Attila interjújából. A 19. századi történelemmel, korabeli személyes naplókkal foglalkozó doktorandusz úgy fogalmazott: későn kezdett újságot írni, „de mondhatom, hogy mindig is készültem rá. Ha az ember gondol valamit a világról, el kell mondania. Ez az ő felelőssége. Hiszek ebben, és abban is, hogy ennek van értelme.” Komolyan úgy látja, hogy az újságírás segít megváltoztatni a világot? - vetette fel a kérdező. Mire Rada János: „Amilyen visszajelzéseket kapok a saját írásaimmal kapcsolatban az olvasóktól, az alapján arra gondolok, hogy van értelme írnom.” 

Az is megfogalmazódott a beszélgetésben, hogy a történészi létből, magából a történelemből az újságíró is profitálhat. A történelem „segít, ha tudjuk a híreket kritikusan kezelni. Komoly jelentőséget tulajdonítok a kritikának, a kritikus befogadói értelmezésnek. Mindig tudni kell kételkedni. Nem szabad semmit feltétel nélkül elfogadni. Számomra ez természetes. Zavarba ejt, meglep, de inkább így mondom: megdöbbent, amikor azt tapasztalom, hogy vannak, akiknek ez nem olyan természetes. Bármit készpénznek vesznek, amit hallanak, olvasnak” – foglalta össze a 2013-as Furmann Dávid-díjas történész doktorandusz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában