Tudta?

2023.11.21. 11:30

Ekkorra tervezik a megújult avasi kilátó átadását

Miskolc - Sokaknak vannak kétségeik és a mellette lévő fogadóépület biztos, hogy nem készülhet el.

Szaniszló Bálint

Van még bőven tennivaló a kilátó környékén

Fotó: BNR

A tervek szerint még ebben az évben el kell(ene) készülnie az avasi kilátó projektnek, amely a tévétorony teljes körű felújításán túl más fontos elemeket is tartalmaz. A munka gőzerővel folyik, de az időjárás nem mindig kegyes az építőkhöz. A napokban megnéztük közelebbről is az avasi kilátót és környékét: a munka folyamatos, de a kilátó melletti épület olyan állapotban van, amelyről egy laikus, vagy építész semmiképpen sem állítaná, hogy az elkövetkező bő egy hónap alatt kész állapotba jut.  

A kilátóval kapcsolatban november 17-én Csöbör Katalin országgyűlési képviselő posztolt a Facebookon. Megtekintette az épülő kilátót és azt posztolta, hogy egy hónap múlva átadják a megújított tévétornyot. Az információ az építés vezetőjétől származik. Kétségtelen, hogy a karácsony előtti utolsó hétvége december 16-ra és 17-re esik, így logikusnak látszik, hogy akkor adják át a kilátót, hogy az ünnepek alatt birtokukba vehessék azt a miskolciak.

Amfiteátrum formájú épület 

Mint a Boon.hu több alkalommal írta, az avasi kilátó felújítására a fővárosi Épkar Zrt. szerzett jogot. Tavasszal meg is kezdődtek a TOP-os pályázat révén finanszírozott munkálatok, amelynek révén tehát teljesen megújul az ikonikus tévétorony. A projekt másik részeként megújul a környék is. Az erre kiírt közbeszerzési pályázatot ugyancsak az Épkar Zrt. nyerte el. Egy 900 millió forintos beruházásról van szó, amelynek idén be kellene fejeződnie.   

Az Avas kilátó alá egy amfiteátrum szerű épületet terveztek, amely 200-300 ember befogadására alkalmas. Vendéglátó egységek - boltok, étterem, kávézó, ajándékbolt - is lesznek az amfiteátrum födémje alatt. Az épületek pedig antigrafiti felületet és tiszafa burkolatot fognak kapni. Élő növények futnak majd fel a falfelületekre. Az épület alkalmas lesz szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.

Így néz majd ki az épület

Lejjebb is építkeznek   

Az Avas belváros felőli aljában is folyamatban van a burkolatcsere a Toronyalja utca teljes hosszában mintegy 400 négyzetméter területen. Az aszfalt burkolatú szakaszokat elbontották és azok burkolatát is kockakőre cserélik.  

A munkálatok negyedik részében a Palóczy-emlékmű és Bortanya közötti rész megújítása is. Ez is a folyamatban van A Palóczy-emlékmű körül és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin végzik a munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell helyreállítani. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában