boon.hu video

2023.11.24. 17:33

Katalin-napi vásár a Fazekasban (fotók, videó)

Miskolc - Kisiskolás árusokkal telt meg a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulája és folyosói péntek délután. Az ónodi vagy a miskolci régiségvásár kutyafüle ehhez képest!

Bónusné Nánási Regina

Katalin-napi vásározók a Fazekasban

Fotó: BNR

Csörrent az apró, ment az alkudozás, mintha egy valódi zsibvásárba csöppentünk volna péntek délután, belépve a Fazekas aulájába. 

Évek óta hagyomány a Fazekasban a Katalin-napi vásár. Idén egy nappal korábbra, november 24-re esett a rendezvény. Az intézmény tanulói bevihették megunt játékaikat, saját kezük által készített alkotásaikat, és azokat értékesíthették. A befolyt összeg a saját kasszájukat gazdagította - tudtuk meg Mándokiné Szabó Zita diákönkormányzati vezetőtől. 

Ügyes kis kofák

A másodikosok először vehettek részt a vásáron mint árusok. Tavaly még csak nézelődtek, vásároltak, idén többen átálltak a pult másik oldalára. 

Anna asztalánál egy óra alatt kikerült a zárva tábla, miután mindent eladott.

- A barátnőim segítettek, hamar eladtunk mindent. Arra is volt időnk, hogy mi is szétnézzünk, és beszerezzünk magunknak néhány kincset.

Egy kisfiú nyakába vette a boltot, szó szerint, nyakbaakasztós tálcáról árulta a finom csokis sütit. Pikk-pakk elfogyott mind.

Egy óra múlva akciós volt a zsákbamacska,  a focis kártya és sok más kincs. Fél négykor már szólt a "black friday". Akció! Szinte minden gazdára talált. Vagy gazdát cserélt.

Jótékonyság

A kisdiákoknak lehetőségük volt arra, hogy amit nem értékesítettek, és nincs rá szükségük, felajánlhatják adományként nemes célra, melyet a Supersum Alapítvány közreműködésével eljuttatnak rászoruló családok számára.

Katalin napi hagyományok

Sok hagyomány kapcsolódik november 25-höz, azaz Katalin napjához. A legismertebb az az időjóslás, hogy "ha Katalin kopog, karácsony locsog" - vagyis ha november 25-én fagyos, télies idő van, karácsonykor enyhébb időjárás várható. A másik, "ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik" - azaz ha Katalin napján megáll a liba a jégen, akkor a karácsony sáros lesz. Az időjárás-előrejelzés mellett szerelmi jóslás is kapcsolódik ehhez a naphoz: november 25-én éjjel megálmodhatják a lányok a jövendőbelijüket. Ezen a napon tilos az asszonyoknak dolgozni, viszont szabad mulatni. Mivel ez a nap a Kisfarsang utolsó napja, ilyenkor tartják a Katalin-bált. Hagyomány a Katalin-napi vásár is, amelyet a miskolci Fazekasban is ápolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában