boon.hu video

2023.11.27. 07:00

Idén nem rendelnek a dél-kiliáni egészségházban

Az épület ugyan már tavasszal készen állt, de a mai napig nem kezdődött meg a rendelők átköltöztetése.

Szaniszló Bálint

Üresen áll a rendelő...

Fotó: Bujdos Tibor

A boon.hu cikkeiben végigkísérte azt a tortúrát, ami megelőzte a gyermek- és felnőtt orvosi rendelőket, védőnői szolgálatot magába foglalni hivatott dél-kiliáni egészségház építését. Hat esztendeje tart a huzavona. Évekre visszanyúlik a vita arról, hogy egyáltalán épüljön-e és milyen módon új orvosi rendelő a dél-kiliáni lakótelepen. Az elvitathatatlan, hogy a sok évtizede működő régi rendelők már nem tudják rendesen betölteni szerepüket, de felújításra, korszerűsítésre nem volt esély. 

 

Az előző önkormányzat 2017-ben indította be azt a projektet, amelynek célja, hogy egy vadonatúj épületben korszerű egészségházat alakítsanak ki. A lakótelepen élők egy része szerint azonban az építkezés értékes zöldfelületektől fosztja meg a lakóterületet. A környezetért, fák kivágása miatt aggódók több alkalommal is tiltakoztak, demonstráltak a beruházás ellen. 

Aztán egy kérdőív kitöltésével nyilváníthattak véleményt a helyiek, támogatják-e az új rendelőépület kialakítását az arra rendelkezésre álló helyen, vagy sem. A szavazás eredménye 58–42 százalék lett az igenek oldalán. A lakossági támogatottság tudatában, mérlegelve az érveket, az önkormányzat úgy döntött: elindulhat az új rendelő beruházása.

Üresen árválkodik 

Idén tavaszra aztán meg is épült az egészségház és - úgy tűnik - a kedélyek is nyugvópontra jutottak. A tetszetős épület - a projekt tartalma szerint - 5 felnőttorvosi rendelőt és 2 gyermekorvosi rendelőt tartalmaz, valamint kétszobás védőnői szolgálatnak adna otthont. Az épület azonban azóta sem népesült be. 

Zárva...
Fotó: Bujdos Tibor

Mint megtudtuk, az épület tetőzete még az esetleges birtokba vétel előtt beázott, így garanciális javításra volt szükség. Az épület üzembehelyezésével kapcsolatos hatósági eljárások is elhúzódtak, így ebben az évben még csak kívülről csodálhatják meg a dél-kiliániak az épületet. Az érdemi gyógyító munka csak jövőre indulhat be az egészségházban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában