Pályaorientációs nap

2023.11.10. 15:59

A jövő reménybeli ápolói jártak az újhelyi kórházban

A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház mindennapi életébe tekinthettek bele azok a diákok, akik részt vettek a SZSZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium pályaorientációs napján pénteken.

Boon.hu

Szervezők, vendégek, diákok

Fotó: BSZA

Ebben a vendéglátó kórház mellett partnerük volt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is. Kababik Edina, az oktatási intézmény vezetője tájékoztatójában elmondta: az egészségügyi képzés a legrégebbi az iskolájukban, már 1971 óta működik. A kórház kiemelt partnerük ebben a munkában, ahol egészségügyi szakoktatók oktatják a diákokat. A képzés magas színvonalú, amit az igazol a legszembetűnőbben, hogy tanulóik országos megmérettetéseken is remekül szerepelnek – mondta. Bereiné dr. Jakab Beáta, az újhelyi kórház főigazgatója kiemelte: azért nyitották ki a kórház ajtajait a diákok előtt, hogy megfelelő képet kaphassanak egy élő, működő kórház tevékenységéről. Így jobban megismerhetik ennek a hivatásnak a sokszínűségét látva például azt, hogy nem csupán a gyógyításban dolgozók tevékenykednek egy egészségügyi intézményben, hanem mások mellett a laboratórium, vagy a radiológia munkatársai, akik másfajta képességekkel és képzettséggel rendelkező munkát végeznek – közölte. Reményét fejezte ki, hogy a meglehetősen nagyszámú érdeklődő közül többekkel évek múlva úgy találkoznak majd a kórházban, mint egészségügyi dolgozóval. 

Szép és nemes feladat

Tóthné Farkas Evelin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara B.-A.-Z. Vármegyei Szervezetének szakképzési referense arról beszélt, hogy a térségben az intézmény és a kórház közötti kapcsolat révén jól működik a duális képzés, ennek köszönhetően a diákok élő környezetben szerezhetik meg a szükséges gyakorlatot. Megerősítette: az egészségügyi hivatás szép és nemes feladat, ezért reméli, hogy sokan jelentkeznek majd a képzésre. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő a rendezvényt megnyitva felidézte az újhelyi kórház történetét, amelynek gyökerei kétszáz éves múltra tekintenek vissza, a mai egészségügyi intézmény elődje pedig az 1900-as évek elején nyílt meg – mondta. Hozzátette: a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház 351 ágyával az északkeleti régió meghatározó egészségügyi intézménye, amellyel szinte mindenki kapcsolatba került a térségben betegként, vagy ha másképp nem, hozzátartozóként. A pályaválasztás nehéz dolog, hiszen ilyenkor gyakran egy életre választ hivatást az fiatal – jelentette ki. Ezért fontos megismerni azt, hogyan lehet bekapcsolódni a gyógyító tevékenységbe – erősítette meg a honatya. A képviselő méltatta a kórház gesztusát, mert ezzel az intézmény elősegíti az alapos és jól megfontolt választást a fiatalok számára. Fontos ez a nap a zempléni betegek számára is, hiszen biztosítja számukra azt, hogy a jövőben is odaadó, elkötelezett és felkészült szakemberek ápolják őket – jelentette ki dr. Hörcsik Richárd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában