boon.hu video

2023.10.21. 18:39

Ameddig emlékeznek rá és művelik, addig él a hagyomány Szentistvánbaksán (fotókkal, videóval frissítve)

Fiatal civilek kezdeményezésére, hatvan év elteltével szerveződött meg újra a régen nagy hagyományoknak örvendő szüreti felvonulás Szentistvánbaksán.

Nagy-Hankó Krisztina

Hagyományőrzés Szentistvánbaksán

Fotó: Bujdos Tibor

Lovaskocsik, lovasok, színes népviseletbe öltözött lányok és asszonyok lepték el a település utcáit népdalokat énekelve, meg-megállva a kapuk előtt, ahol a szüreti táncot is többször előadták. Közben kislányok kínálták a házi pogácsát kosaraikból, a férfiak pedig a bort a demizsonból. A fiatalok igyekeztek mindent úgy csinálni, ahogyan az idősebbektől tanulták. A jó hangulatú felvonulást követően este pedig szüreti bálon mulatott tovább a falu apraja-nagyja.

Három szentistvánbaksai lakos Orosz Kornél, Kocsis Róbert és Palásti Mariann voltak az ötletgazdák. 

„Két hónappal ezelőtt fogant meg az ötlet, mert a környező településeken láttuk, hogy még tartják a hagyományt és kiváló lehetőség a szórakozásra a fiataloknak, időseknek egyaránt. Mi is ezt szerettük volna” – mondta Orosz Kornél, a szervező csapat legifjabb tagja. Az egyik legfontosabb közösségi megmozdulás volt ez a régi időkben a kis falvak életében: a felvonulás és a szüreti bál. A településen az 1960-as években volt utoljára ilyen jellegű esemény. Az idősebbek elmondása alapján felidézték és rekonstruálták a hagyományt – tudatta Orosz Kornél. 

„Közel húsz évig voltam néptáncos, én tanítottam be a táncot a vállalkozó kedvűeknek erre az alkalomra, de szeretnénk, ha lenne Szentistvánbaksán egy állandó néptánccsoport” – emelte ki Palásti Mariann

„Szívesen ápolom a népi hagyományokat, nem gondolkodtam sokat rajta, hogy részese legyek-e ennek az újjáéledésnek” – hangoztatta Kocsis Róbert

Nagy öröm egy kis faluban 

A szüreti felvonulás a községháza elől indult, ahol Vizi Mónika polgármester asszony átadta a „falu kulcsát” a fiataloknak és arra biztatta őket, hogy „rúgják ki a település oldalát”.

Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek. A fiataloké a jövő, ezért mindenképpen támogatom polgármesterként az ilyen rendezvényeket. Azt kértem az esemény szervezőitől, hogy maradjanak együtt és alkossanak tovább. Hozzák létre a szentistvánbaksai tánccsoportot

- vélekedett a polgármester asszony. A mindössze 284 lelket számláló faluban rengeteg érték van. A Gidatitok szappan már vármegyei érték, ezzel képviselte a fővárosban megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron a vármegyét Szentistvánbaksa, ami nagy megtiszteltetés – hangsúlyozta Vizi Mónika. Hozzátette: erre biztatja a fiatalokat is, hogy hozzanak még több sikert a településnek. A vidék az utóbbi időben felértékelődött, egyre többen vágynak a nyugalomra és a tiszta levegőre, amit náluk megtalálnak az odaköltözők, akikből volt is jó pár család az elmúlt években – tudtuk meg.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában