Ülésezik a miskolci közgyűlés

2023.09.28. 14:24

Az önkormányzat vállalja át Miskolcon a bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetés 25 százalékos áremelését

A közétkeztetés ügye is napirendre került a közgyűlés mai ülésén a 8. napirendi pontként.

Szaniszló Bálint

Az érintetteknek nem kell többet fizetni az ebédért Miskolcon.

Fotó: MW

A 8. előterjesztést „Javaslat közétkeztetéssel kapcsolatos döntés meghozatalára” címűt ezekben a percekben tárgyalták a képviselők.

Az előterjesztés felvezetése szerint: „Az önkormányzat 2017-ben a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft-vel – jelenleg Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Zrt. (KEM Zrt.) 120 hónap időtartamra vállalkozási szerződést kötött. A vállalkozó a hatályos szerződései alapján jogosult évente a tárgyévet megelőző évi, KSH által közzétett, közétkeztetésre vonatkozó szakági infláció mértékével emelni az eladási ár részét képező nyersanyagnormát. A vállalkozó először 2020-ban, majd azóta évente élt a normaemelés jogával, illetve több alkalommal jelezte az egységárak emelésére vonatkozó igényét a kialakult gazdasági körülményekre hivatkozva.

A vállalkozó legutóbbi kérelmében a keletkezett veszteségek kompenzálására, és a szolgáltatás minőségének fenntartása érdekében a szolgáltatási egységárak 37,26 százalékos emelését tartotta szükségesnek. A tárgyalások eredményeként jelen előterjesztés a szolgáltatási egységárak 25 százalékos emelésére tesz javaslatot a bölcsődék és a nevelési-oktatási intézmények esetében.  Az emelést azonban az önkormányzat átvállalja. 

A vállalkozási szerződés jelenleg nem szabályozza azt a kérdéskört, hogy indokolt esetben (különösen, de nem kizárólagosan egészségügyi vagy egyéb vis maior helyzet esetén) a vállalkozó az étkezési típusokat egyadagos kiszerelésű, egyszer használatos dobozban, vagy csomagolva biztosítsa és a dobozolás és a csomagolás költségével az egységárat megemelhesse. Így az előterjesztés egyrészt arra tesz javaslatot, hogy a KEM Zrt. 2023. szeptember 1. napjától a jelenleg érvényes szolgáltatási árnál 25 százalékkal magasabb mértékű szolgáltatási árat alkalmazhasson, amelyet az önkormányzat felé érvényesít, másrészt a módosítás lehetővé teszi, hogy a vállalkozó indokolt esetben az étkezési típusokat egyadagos kiszerelésű, egyszer használatos dobozban, vagy csomagolva biztosítsa és a dobozolás és a csomagolás költségével az egységárat megemelhesse.

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város: Közétkeztetési tanács létrehozása lenne szükséges. Az ellátó cég vállaljon garanciát az étel minőségének javítására.

Varga Andrea alpolgármester: Hosszú és feszültségekkel tel tárgyalás eredménye az előterjesztés. A jó minőségű és mennyiségű étkeztetés a cél. Alakul egy közétkeztetési tanács az érdekelt felek részvételével. Cél egy hosszú távon fenntartható miskolci közétkeztetés kialakítása.

A miskolci közgyűlés percről percre itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában