Üléseznek a képviselők

2023.09.28. 13:45

Az akkumulátorgyár-vita sem maradhatott el a miskolci közgyűlés ülésén

A kilencedik napirendi pontot tárgyalták az elmúlt percekben szeptemberi ülésükön a miskolci önkormányzati képviselők.

Szaniszló Bálint

Városvezetők a miskolci közgyűlés ülésén

Fotó: Ádám János

A 9. előterjesztés, a Javaslat Fenntartható beruházások megvalósításának elősegítését szolgáló döntések meghozatalára című volt.

„Alapvető érdek az egészséges környezet fenntartása és megőrzése a jövő generáció számára. A környezeti erőforrásaink nélkül a gazdasági környezet sem fejleszthető, és a fenntartása is veszélybe kerül. Ezért halaszthatatlan egy több helyi szereplő bevonásával történő együttműködés megkezdése. Ennek keretében a jövőre nézve lefektethetőek egy klímavédelmi minősítési rendszer alapjai azáltal, hogy egy szempontrendszer kerülne kidolgozásra, amely alkalmas a tervezett beruházások előminősítésére, elősegíti a fenntartható, zöld beruházások megvalósítását, illetve a tervek szakmai alapon történő véleményezését. Ez segítheti a város tekintetében környezeti terhelést eredményező létesítmények, beruházások felmérését, fenntartható erőforrás-gazdálkodásuk elősegítését” – így foglalta össze Szopkó Tibor alpolgármester az előterjesztést, amihez hozzáfűzte:  a gazdaságból a közvetlen adóbevételek 40 százaléka származik. A városnak elemi érdeke, hogy a gazdaság működjön. Fontos azonban, hogy csökkenjen a károsanyagok kibocsátása a városban. Ma Miskolc az ország második legzöldebb városa.

Soós Attila, Fidesz: Az úgynevezett fenntarthatóság a lényeg. Az akkumulátor gyár központi kérdés lett. Miskolcon működik akkumulátorgyár, amely több száz családnak ad munkát. Lehetséges-e egy önkormányzatnak korlátoznia a befektetőket, hogy a városban letelepedjenek? Miskolc nincs abban a helyzetben, hogy meghatározza, hogy kit fogad be és kit nem. Miskolc évtizedek óta hirdeti a nyitott kapuk városa elvet, aminek ez ellentmond. A törvények, helyi rendeletek betartása biztosítja, hogy olyan befektető érkezik, amely nem károsítja a környezetet.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: A két ipari parkban lévő önkormányzati telkek mind foglaltak. Csarnokok épültek, és folyik a termelés.

Varga Andrea alpolgármester: A miskolciaknak joga van az egészséges környezethez, az egészséges élethez.

Pakusza Zoltán, A mi hazánk: A jövő nem az akkumulátorgyárak kell, hogy legyen az országban, hanem az élelmiszeriparé. Ki kellene mondani, hogy Miskolcon ne legyen akkumulátorgyár!

Az MVK menetrendjének módosításáról is dönthet ma a miskolci közgyűlés – Folyamatosan frissül!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában