Újabb tiltás

2023.08.14. 07:00

Mától lezárják a Meggyesalja utca egy szakaszát

Érdemes odafigyelni annak, aki hétfő reggel autóba ül és az épülő Dayka-átkötés felé jár Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Újabb terelőtáblák tűnnek fel a Dayka-átkötés környékén

Fotó: Bujdos Tibor

Augusztus 14. és 18. között tilos gépjárművel közlekedni Miskolcon a Meggyesalja utcában a Reményi Ede és Rácz György utcák közötti szakaszon, mert a helyszínen betonozási munkát végeznek. A kivitelező a munkavégzés idejére a lakosság megértését és türelmét kéri.  

A betonázási munka része a tavaly megkezdődött és idén év végéig tartó projektnek, amelynek keretében megépítik a Dayka Gábor utca meghosszabbítását a Meggyesalja utcáig. Ez a projekt, amelyet a közvélekedés egyszerűen Dayka-átkötésként ismer.

Milliárdos projekt  

Mint a Boon.hu több alkalommal is foglalkozott vele, a Dayka-átkötés terve évekkel ezelőttre nyúlik vissza, és szorosan összefügg a mindenkori önkormányzatok azon törekvésével, hogy a Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé egy igazi főteret lehessen kialakítani. Ehhez azonban az átmenő gépjárműforgalmat el kell terelni valamerre, hogy a terület tehermentesüljön.   

Erre találták ki a Dayka-átkötést, azaz a belvárost Diósgyőr felől lezáró, az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra lesz jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés.   

A Dayka-átkötés megépítése egy 1,8 milliárd forintos projekt keretében kezdődhetett el tavaly tavasszal. Épületek egész sorát kellett lebontani, hiszen a Dayka Gábor utca folytatásának útjában tucatnyi építmény - lakóház, közintézmény, irodaház - volt. Ma már odáig jutott a projekt, hogy az átkötés nyomvonalából eltávolított épületek helyén már majdnem elkészült maga az átkötő út, azaz a szemlélődő láthatja, milyen lesz, ha minden elkészül majd. A Szent István tér felé eső részen is igen nagy a felfordulás, de ott is jól látható a fejlődés.

Ekkorra lesz kész  

Korábban megkérdeztük a miskolci önkormányzat sajtó osztályától, hogy mikorra készül el a Dayka-átkötés, és mikor áll helyre a közlekedés rendje ezen a területen? Megtudtuk, hogy a beruházás várható befejezése 2023. november 30-a. Ezt követően áll be az új közlekedési rend a területen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában