Afrikai sertéspestis

2023.08.02. 14:09

Ezért ne hozzanak haza hústerméket külföldről!

Korábban hazánkban is komoly gondokat okozott az afrikai sertéspestis, amely akár nemzetgazdasági károkat is okozhat.

Ujlaki Attila

Csüngőhasú vietnámi sertések

Fotó: MW

Ne hozzanak haza semmilyen húskészítményt Horvátországból – hívja fel a figyelmet Rusvai Miklós állatorvos, víruskutató portálunk megkeresésére. Az ügy előzménye, hogy Horvátországban házisertés-állományokban is igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét. A magyar állategészségügyi hatóság megerősíti járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát.

A vadállományban van jelen a vírus

„Vármegyénként kötelező vizsgálati kvóta van, és minden hónapban több esetet diagnosztizálnak Magyarországon a vaddisznók között” – mondta Rusvai Miklós a boon.hu-nak, aki kérdésünkre elmondta, ez ugyanaz a vírus, mint a horvátországi, nem valamiféle mutációja, ám nálunk nem érinti a házisertésállományt. 

Dr. Rusvai Miklós
Fotó: MW

„Amennyiben házisertésnél diagnosztizálnák a megbetegedést – mint korábban volt már erre példa – az komoly nemzetgazdasági veszélyt jelentene” – húzta alá az állatorvos. Ha ilyen előfordulna, akkor az ország automatikusan fél évre zárlat alá kerülne, így nem tudna külföldre semmilyen sertésből készült húskészítményt exportálni. „A fertőzést főként a hústermékek okozzák, a nem hőkezelt húskészítmények, például a kolbászok vagy felvágottak” – mondta.

Az emberre nem veszélyes, de...

S hogy miért nem szabad hazahozni belőlük, ha Horvátországban járunk? „Az emberre ezek nem veszélyesek, de ha véletlenül fertőzöttek lennének, és odaadnák a házisertésnek, vagy esetleg a szemétbe került fertőzött húskészítményből nekik is jutna, akkor azzal teljes állományokat fertőzhetnének meg” – hangsúlyozta. Ezért kéri a Nébih az utazókat, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki. 

Vaddisznók
Fotó: MW

Jeleztük, korábban sokat írt portálunk arról, hogy vármegyénk vaddisznóállománya sűrűn fertőzött. Ezt dr. Rusvai Miklós is megerősítette. Mint mondta, ezt a Nébih oldalán fellelhető térkép is mutatja: így még fontosabb az odafigyelés a régiónkban.

Kiemelkedő állatorvosi siker

Rusvai Miklós azt is elmondta portálunknak, hogy a sertéspestis emberre nem veszélyes, a sertések esetében azonban mindig végzetes megbetegedést okoz a fertőzés. 

A napokban portálunk megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol azt nyilatkozták: az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okozhat. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt eddig sikerült megvédeni a betegségtől, és a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában