Vigyázzunk!

2023.07.31. 18:15

Veszélyes vírust hozhatnak haza a nyaralók Horvátországból

A Nébih arra kéri az utazókat, ne hozzanak haza sertés eredetű húskészítményeket.

Ujlaki Attila

Védik a házisertés-állományt

Fotó: MW

Házisertés-állományokban is igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét Horvátországban. A magyar állategészségügyi hatóság megerősíti járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát.

Az utazóktól fokozott figyelmet kérnek 

Az élénk turisztikai forgalom miatt azonban a lakosság részéről is elengedhetetlen a fokozott óvatosság, többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri az utazókat, ne hozzanak haza sertés eredetű húskészítményeket. A Nébih felhívja az utazók figyelmét, hogy az élénk turisztikai szezonban fokozott az ASP vírus behurcolásának veszélye, speciális óvintézkedésekre van szükség. A betegség Horvátországból történő tovább terjedésének megakadályozása elsősorban a horvát hatóságok feladata, az általuk elrendelt intézkedéseket minden nyaralónak, utazónak be kell tartania.

Sertések körében terjed

A betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes. Fontos azonban, hogy sertésből készült húskészítményekkel, azokat tartalmazó élelmiszerekkel könnyen továbbadható a fertőzés az erre fogékony fajoknak. Emiatt a Nébih amellett, hogy sertés eredetű húskészítményt ne hozzanak haza Magyarországra a turisták, azt is kérik, hogy kiemelten ügyeljenek arra, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Vármegyénk „tiszta”

Portálunk is megkereste a Nébih-t, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében észleltek-e fertőzést. Azt az információt kaptuk, hogy még az országban sem kaptak bejelentést, de fokozottan figyelik az esetleges felbukkanását, és kérnek minden érintettet, hogy kövessék a honlapjukon az aktuális információkat. Az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere (korábban komoly fertőzés jellemezte ezen a téren vármegyénket – a szerk.) hogy a magyar házisertés-állományt eddig sikerült megvédeni a betegségtől, és a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában