Inkább gyalog!

2023.07.27. 17:30

Büntethetik, ha autóval megy valaki az avasi kilátóhoz

Az építési munkálatok és a megnövekedett teherautó-forgalom miatt az útburkolat állapota sokat romlott.

Szaniszló Bálint

Gödör ékteenkedik a kilátó előtt

Tavasszal kezdődött meg az avasi kilátó teljes rekonstrukciója. Soha ekkora mértékű megújuláson, átalakuláson nem esett még át 60 éves fennállása alatt a város jelképeként ismert miskolci tévétorony. Mivel a kilátó szimbólumként funkcionál, a felújítás tervezője óvatosan nyúlt hozzá, hiszen az volt a cél, hogy karaktere ne változzon meg gyökeresen, de kialakításában és felszereltségében alkalmazkodjon a kor elvárásaihoz. Éppen ezért a torony sziluettje nem változik, mert fontos, hogy a kilátót távolabbról nézők számára egy jól ismert látvány tárulkozzék elő. 

Ilyen lesz a felújított Avas kilátó 

Az átalakulásnak már látszanak az első eredményei. A leglátványosabb átalakulás az emeleti kilátóterasz, illetve a kávézórész teljes felújítása. Szembetűnő változás, hogy a kávézószint a padlótól a mennyezetig érő panorámaablakokat kapott, ami a külső látványt nem befolyásolja, ám a bent tartózkodók számára még élvezhetőddé teszi a kilátást. 

Ilyenek a kilátó panorámaablakai
Fotó: Ádám János

Az is az elképzelések közé tartozik, hogy távolról nem látható led-hálóval borítják be az avasi kilátót, amely arra nyújt majd lehetőséget, hogy igazi ünnepi  díszkivilágítást lehessen kialakítani alkalmazkodva az adott ünnephez. Az év végi ünnepek idejére például egy élethű karácsonyfává tudják majd alakítani a tévétornyot. Erre külön közbeszerzési eljárással keres kivitelezőt a város.

Az avasi kilátó projekt végrehajtását közbeszerzési eljárásban elnyerő Épkar Zrt. 440 millió forintból magát az építményt egyébként statikailag megerősíti. Ugyanez a helyzet a lépcsőkkel is. Kicserélik a padlóburkolatot. A teljes épületgépészet - elektromos hálózatok, víz- és szennyívrendszer megújul. Lebontják a kilátó csúcsrészéről azokat az antennákat, amelyeket már nem használnak, vagy kiválthatók más, a látványt kevésbé befolyásoló berendezéssel.  

Tilos a behajtás 

A munkák zavartalansága érdekében a kivitelező cég most azt kérik az autósoktól, hogy a teherautós és munkagép-forgalom akadályozásának elkerülése, illetve saját gépkocsijuk megóvása érdekében ne hajtsanak be a Mendikás dűlőnek a buszvégállomás melletti kereszteződéstől a kilátóig terjedő szakaszára. 

Ezt a területet zárták le teljesen

Bár a vízművek telephelyére vezető bekötőútig nem tiltott a behajtás, és az út egyik oldalán parkolni is lehet, az építési munkálatok és a megnövekedett teherautó-forgalom miatt az útburkolat állapota sokat romlott, ezért sem érdemes ráhajtani.  A bekötőút utáni szakaszon pedig a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai jogosultak büntetni mind a behajtás, mind a parkolás miatt.

Munkaterületté nyilvánították 

A kilátó felújításának ideje alatt a környék nagy része munkaterületnek számít. A kivitelező szerint jól halad az avasi kilátó felújítása, és a tervek szerint az év végére teljesen megújul majd az egykori tévétorony, az épület előtti területen pedig egy szolgáltató központot, illetve komfortpontokat alakítanak ki. 

Így fog kinézni a kilátó előtti fogadóépület

Egy kis toronytörténelem 

Az első kilátó 1906-ban épült ideiglenes jelleggel II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. Egy évvel később le is bontották. Az ezt követően épült állandó torony 1943-ban tűz rongálta meg. 1956 decemberében aztán csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét. A ma álló tornyot Hofer Miklós és Vörös György tervezte, már nem fából, hanem betonból épült, 1963. augusztus 20-án avatták fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában