Fejlesztés

2023.06.25. 17:30

A Miskolci Egyetem 20,6 milliárd forint kormányzati támogatást kapott

Nem áll meg a modellváltás lendülete.

Pásztor Attila

Az egyetemi modellváltás szabadságot és felelősséget jelent, amelynél fantasztikusabb dolog kevés történt az elmúlt 50-100 évben a magyar egyetemekkel. (Dr. Varga Judit)

Fotó: ÉM

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter közbenjárásával a modellváltó Miskolci Egyetem 20,6 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a nagyszabású 2024-es Európai Egyetemi Játékok megvalósításához szükséges infrastrukturális fejlesztésekre. Megújul két kollégium, valamint a menza épülete. 

Egy hónappal ezelőtt beszélgettünk interjú keretében a modellváltás eredményeiről, de akkor nem sok szó esett a fejlesztésekről. A Miskolci Egyetem most 20,6 milliárdos kormányzati támogatásban részesült. Mit lehet erről tudni?
A 2020. augusztus 1-jén elindított modellváltásnak köszönhetően felgyorsultak az események a Miskolci Egyetemen. A modellváltási folyamat több szempontból is új pályára helyezte a felsőoktatási intézmények közül a miskolci campust. A modellváltás lendületét nem törték meg az alapítványi fenntartású magyar egyetemeket érintő brüsszeli követelések sem. A magyar kormány a gazdaságilag nehéz helyzetben is támogatja a modellváltó egyetemek infrastrukturális fejlesztéseit és az intézmények nemzetközi láthatóságát, hiszen a kabinet célja, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ száz, három pedig az Európai Unió száz legjobb egyeteme közé kerüljön.  A nagyszabású nemzetközi események, mint például 2024-ben megrendezendő Európai Egyetemi Játékok, azt a cél szolgálják, hogy a Miskolci Egyetem egyre jobb helyen szerepelhessen a világ oktatási-képzési-kutatási palettáján. Alma materem, a Miskolci Egyetem sorsát a szívemen viselem, és ez nem változott azzal, hogy lemondtam kuratóriumi elnöki pozíciómról. A miskolci szív örök. Az egyetemi modellváltás pedig szabadságot és felelősséget jelent, amelynél fantasztikusabb dolog kevés történt az elmúlt 50-100 évben a magyar egyetemekkel. A modellváltás lendülete hozza magával azt is, hogy a Miskolci Egyetem a 20,6 milliárd forint kormányzati támogatásból megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően XXI. századi formát fog ölteni. 

A Miskolci Egyetem főépülete
Fotó: ÉM

Milyen fejlesztések valósulnak majd meg a kormányzati támogatásból?
Az állami forrásból két helyi védelem alatt álló kollégium újul meg a tervek szerint 2024 márciusára. Turisztikai szempontból is előnyös az infrastrukturális fejlesztés, hiszen a nyári idegenforgalmi szezonban a minőségi egyetemi szállások a Miskolcra érkező vendégek fogadására is alkalmasak. A kormányzati támogatásnak köszönhetően hamarosan elkezdődhet az egyetemi étterem épületének és környezetének teljes megújítása.  

Mi várható még a jövőben?
A versenyképes szemlélet, amely össze van kapcsolva az állami költségvetési támogatással, elő tudja mozdítani, hogy a Miskolci Egyetem kiemelkedhessen a nemzetközi rangsorokban. A campuson befejezési szakaszában van a szintén állami támogatásból megvalósuló európai tudásközpont építése. Ennek az infrastrukturális beruházásnak az összértéke közel 10 milliárd forint. 

A 20,6 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően XXI. századi formát fog ölteni az egyetem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában